DINA-PERLA PORTNAAR OVER 'EXODUS UIT DE VUURTOREN'

Dina_PerlaDina-Perla Portnaar is change-agent voor persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit. Ze spreekt en schrijft over taboes en het begrip sierlijk leven vanuit het individu. Dina-Perla hoopt op de spoedige ontsleuteling van mechanismen binnen gesloten gemeenschappen; deels een ander proces dan in de civiele samenleving. Hierin is alles goed en moet er voor alles ruimte zijn; de weg naar progressie en bestaansrecht. InBeeld bij ZijSpreekt: Dina Perla over haar boek Exodus uit de vuurtoren.

Hoe kwam je tot dit werk?
Ik wist als kind al dat ik mijn levensgeschiedenis zou inzetten, in eerste instantie vanuit de menselijke belevenis. Dit mondde uit in bijeenkomsten over endometriose en in memoires. Het boek Exodus uit de vuurtoren is deel van een serie getiteld Schaduw achter en gezicht naar de zon, en vormt een spiegelend levenswerk met uiteenlopende thema's. Vanuit spiritueel oogpunt gaat de serie over het verhaal vanuit het ‘uiterlijke ik' en niet vanuit het tijdloze ‘innerlijke ik'. Iedereen is immers zoveel meer dan een verhaal, waar geschiedenis, religie, cultuur, plaatsgebondenheid, sekse, belichaming enzovoorts onder vallen.

Exodus uit de vuurtorenWelke positie neemt 'Exodus uit de vuurtoren' hierin?
Het gaat over mijn jeugd, over opgroeien in de joodse orthodoxie en een verstikkende werkelijkheid, waarin niets is wat het lijkt. Als jong meisje vecht ik voor vrijheid en liefde, ontvlucht mijn ouderlijk huis en besluit nooit meer terug te keren. Het is een meeslepende onthulling en behandelt bijzondere levenslessen uit die bewogen periode.

Wat maakt het zo uniek?
Nooit eerder is een dergelijke entourage achter gesloten deuren, waaronder de tijd op de orthodoxe school het Cheider, zo indringend en van binnenuit beschreven als nu. Tien jaar na mijn ontsnapping word ik geconfronteerd met mijn biologische kinderloosheid en ga ik op onderzoek uit. De serie memoires Schaduw achter en gezicht naar de zon behandelt spiegelende getuigenissen, gefocust op de beleving van toen. Want ik weet dat vanuit spiritueel oogpunt geëmancipeerde vrouwen worden geboren. Maar sterke vrouwen daarentegen, ontstaan door het leven.

Wie wil je met dit boek bereiken?
In deze veranderende tijden waarin zuivering centraler dan ooit staat, kan deze serie een stimulerende rol spelen, door verbinding te leggen tussen wat er was en wat erbij komt. Het gaat niet om artistiek werk, waarbij de kunstvormen centraal staan. Zo wilde ik niet dat de romanstijl zou overheersen, hoewel ik dit eerste boek er wel mee open om de lezer in het verhaal te krijgen. Naarmate het boek vordert, wordt de vorm ‘zo simpel mogelijk', zodat het om zuiverende getuigenissen gaat en minder om vermaak.

Het zijn geen memoires zoals we die doorgaans kennen?
Bij memoires bestaat het idee dat de lezer de schrijver goed kent. Dat valt tegen in mijn boek. De inhoud geeft namelijk een sample van de geschiedenis en de beleving van toen. In deel één bijvoorbeeld, gaat de lezer mee in mijn belevenis van als kind, tiener en jonge vrouw. In de boeken is het geheel bovendien versimpeld en verzacht. Uiteindelijk gaat Schaduw achter en gezicht naar de zon om een onderzoek naar identiteit, het licht en het donker. Het gaat erom als strijder van het licht, positiefs te handelen voor de wereld. De memoires zijn slechts een aanleiding voor wat er later gaat komen.

En wat wil je met het boek bereiken
Verandering. Verandering zit in ieder aspect van ons bestaan. Wat ooit gevestigde autoriteiten waren, werken in de oude vormen niet meer. Niemand kan wegkijken, niets doen of stil blijven. Dat geldt zeker voor vrouwen binnen gesloten gemeenschappen, om oplossingen te delen en ervaringen zonder omwegen te uiten. Door verbinding te leggen vanuit het ‘innerlijke ik' kan dit worden bevat. Er is licht dat iedereen verbindt en in de eeuwigheid tot bloei laat komen – onder andere een principe uit A course in miracles, dat dit omschrijft als het gegeven dat er maar één van ons in de wereld is, ook al lijken we apart doordat wij over lichamen beschikken.

Tot slot, wat kunnen we nog meer verwachten?
In 2018 volgt een beschouwende gids, genaamd Levende sierlijkheid. Mijn vader studeert en doceert twintig+ jaar Kabbala. Pittige kost voor wie er wat verder van afstaat. Daarom wilde ik de beste principes toegankelijk maken voor wie in zichzelf wil investeren, of het nou gaat om zakelijke of privé doelstellingen. Als doelmatige gids waarin de basisprincipes van de epistempiriologie aan bod komen, ondersteunt Levende sierlijkheid op het levenspad, zonder dat er enige overbelasting optreedt.

Dina-Perla Portnaar boeken voor een inspirerende lezing? Vul het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt 06-53148796.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Ruim 100 publicaties zijn er in februari 2019 verschenen over de genomineerden en prijswinnaars Vrouw in de Media Awards 2018 (landelijk en regionaal).

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.