SANDRA ROTTENBERG BELICHT GESCHIEDENIS GROOTVADER

Sandra Rottenberg schreef samen met haar nicht Hella Rottenberg de bijzondere en persoonlijke geschiedenis van haar grootvader Isay en zijn sigarenfabriek in het stadje Döbeln bij Dresden in Nazi-Duitsland. Eerste exemplaar was voor Job Cohen, Atlas Contact is de uitgever en ZijWasErbij...

Isay Rottenberg neemt in 1932 een sigarenfabriek over in het stadje Döbeln nabij Dresden. Niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten een felle campagne voeren. Waarom stapt hij in dit avontuur? En waarom blijft hij als Hitler een half jaar later aan de macht komt?

IMG 1010 SmallHella en Sandra gaan op zoek naar het verhaal over zijn verblijf in nazi-Duitsland waarover hun geliefde grootvader, die ze goed hebben gekend, nooit een woord heeft losgelaten. Ze vinden de fabriek terug en binnen ontwaren ze de oude machines. Het stadsarchief bevat een schat aan documenten, zelfs woordelijke verslagen, waarin te lezen is hoe Isay onverschrokken strijd levert om zijn bedrijf te behouden, een strijd die hij tenslotte verliest.

Het lukt Hella en Sandra het politieke en economische steekspel om de fabriek, waarin hoge nazi's zijn betrokken, te reconstrueren. Tijdens het onderzoek leren ze hun grootvader van een onbekende kant kennen.

IMG 1014 SmallTijdens een drukbezochte boekpresentatie bij uitgever Atlas Contact vertelden Sandra en Hella over hun zoektocht. We kregen foto's te zien van de kleinkinderen met hun grootvader en hun bezoek aan Döbeln waar ze op de fabriek stuitten. Job Cohen nam het eerste exemplaar in ontvangst. Hij noemde het boek 'Ademloos leesvoer over een autonome grootvader'.

Manja Ressler schrijft op Jonet.nl, online community van Joods Nederland: ‘Met De sigarenfabriek van Isay Rottenberg hebben de schrijfsters Hella en Sandra Rottenberg ook een bijdrage geleverd aan een onderbelicht deel van de geschiedenis van de Shoa'.

En historicus Jolande Withuis noemt het boek: 'Een gewetensvolle, vasthoudende speurtocht met als uitkomst een meeslepend verhaal, vol inkijkjes in de vooroorlogse machtsuitoefening door de nazi's.'

IMG 1007 Small IMG 1012 Small IMG 1015 Small
Uitgever non-fictie, Leonoor Broeder, over de betekenis van het boek
Hella overhandigt Job Cohen het eerste exemplaar dat hij al had mogen lezen
En Sandra overhandigt hem een sigaar met speciaal bandje, ter nagedachtenis aan haar opa
IMG 1018 Small IMG 1020 Small IMG 1021 Small
De fotosessie
Aanschaf van het boek
En voor de kopers een sigaar
IMG 1023 Small IMG 1031 Small IMG 1019 Small
Signeersessie (1)
Signeersessie (2)
Sandra met Zij van ZijSpreekt

Zie verder voor de inhoud en het eerste hoofdstuk de site van Atlas ContactDe sigarenfabriek van Isay Rottenberg, de verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland van Hella en Sandra Rottenberg is te koop voor € 21,99.

Eerder maakten Sandra en Hella al een documentaire over hun speurtocht. Nog te beluisteren via NPO 1 / VPRO waar ook foto's van de fabriek op staan.

Sandra Rottenberg boeken voor een lezing of dagvoorzitterschap? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: 06-53148796.

Marga Miltenburg
1 november 2017

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Mediaplatform Vaker in de Media ((VIDMnl) en Sprekersbureau ZijSpreekt reikten in de week van 5 februari 2018 veertien prijzen uit aan de vrouwelijke experts die zich volgens het publiek het best hebben geprofileerd in de media. Samenstelling compilatie uitreiking: VIDMnl

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.