KARIN TERPSTRA OVER EMPOWERMENT EN KEUZES MAKEN

Empowerment gaat over jezelf kennen, daarvoor staan en de keuzes maken die daarbij passen. Die keuzes gaan over jouw leven, jouw studie, jouw baan. InBeeld bij ZijSpreekt: Karin Terpstra over empowerment en levenskeuzes.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Empowerment is de benaming van Intrinsieke Motivatie. Op basis van deze theorie, de science of intrinsic motivation, coach ik mijn cliënten, zowel op gebied van studiekeuze als loopbaankeuze. Ik ben zelf continue bezig met intrinsieke motivatie bij mezelf én bij de ander. Het is een ‘way of life' geworden. 

Wat fascineert je hierin?
Het feit dat je voorbereid kunt zijn op zaken, steeds zelf de verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw keuzes en dat je je daar goed bij voelt. Zekerheid, veiligheid, kunt bieden aan jezelf. Hoe mooi is dat? Ik word gefascineerd door het vraagstuk ‘autonomie'.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
De keuze om te stoppen bij mijn werkgever en te kiezen voor de opvoeding van onze twee dochters, die inmiddels uitgegroeid zijn tot twee mooie, fantastische meiden. Die keuze vergde moed en ik ben dat proces aangegaan. Het bracht me ook veel. Namelijk er kunnen zijn voor de kinderen en hun levenspad kunnen volgen in alle fases. Daar ben ik oprecht dankbaar voor. Tegelijk heb ik niet stilgezeten en heb ik mijn eigen bedrijf gebouwd. Eerst kleinschalig en veel aangepast aan de gezinsbehoeften. Later groter gemaakt en zowel de klantenkring als het dienstenaanbod uitgebreid. 

Waar komt die interesse vandaan?
Ik ben al mijn hele leven geïnteresseerd in mensen, in hun gedrag en in hun zienswijze. Ik leer graag van en door andere mensen. 

Hoe ben je hiermee in aanraking gekomen?
Na mijn studie Human Resource Management en mijn werk in veranderende omgevingen bij twee multinationals, wilde ik beter begrijpen hoe mensen in elkaar steken en de keuzes maken die ze maken, soms volledig tegen logica in. 

Wie heeft je geïnspireerd?
Inspiratie haal ik uit de wetenschap van Steven Reiss, maar ook uit zijn internationale volgers, waaronder mijn Belgische collega. 

Naast deze directe link met empowerment voel ik mij geïnspireerd door verschillende moedige mensen die staan voor hun keuzes, zowel binnen mijn innercircle als ver daarbuiten. Bijvoorbeeld Nelson Mandela, maar ook mijn overbuurman, mijn schoonmoeder en mijn zwager. Ze hebben allemaal geworsteld met iets, dat prijs gegeven en zijn er beter uitgekomen. Dát is leven, dat is op zoek naar autonomie. 

Wie wil je bereiken met je verhaal? 
Empowerment is voor iedereen bereikbaar. Als je er klaar voor bent, raakt het je en doe je er iets mee. Dat geldt voor elke individu.

Zinvol inzetbaar is Empowerment voor mensen die iets te veranderen hebben, die iets willen bereiken als team of als individu. 

Krachtig is empowerment om te begrijpen hoe jezelf in elkaar zit in relatie tot de ander. Dat zorgt voor afstemming, aanvulling en succesvol zijn. 

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Begrip voor en inzicht in de kracht van intrinsieke motivatie en het besef dat je zelf krachtiger wordt als je je eigen motieven kent. 

Hoe zijn de reacties van je publiek?
In workshops zijn mensen enthousiast. De impact is af te stemmen op wat de groep wil, waardoor ik iedereen bereik. Dat is mooi om te zien.

Mijn lezing wordt goed ontvangen. Het is een verhaal ‘dat iedereen moet horen', krijg ik mee. 

Karin Terpstra ook boeken voor een inspirerende lezing over empowerment? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.