OMGAAN MET STERVEN. INEKE KOEDAM IN BEELD

ineke koedamWat is jouw verhaal?

Toen ik dertien jaar was, zat mijn overleden oma op een avond aan het voeteneind van mijn bed. Jaren later droomde ik dat mijn oma werd opgenomen in het hospice waar ik werkte. Regelmatig liep ik bij haar binnen. Het was opmerkelijk hoe mooi en jong ze er uit zag. Op een dag nam zij mij mee op reis. In de verte ontwaarde ik een onwaarschijnlijk mooie stad. Een stad van goud, een stad van licht. Ik werd er als het ware naar toegetrokken. Maar plotseling was er een moment dat ik terug moest en voordat ik het wist, zat ik weer aan het bed van mijn oma.
Het werken in het hospice en mijn onderzoek naar 'end-of-life-experiences' in 2009-2011 voor de Engelse neuropsychiater Peter Fenwick hebben mij, opnieuw, sensitiever gemaakt voor andere ervaringen en werkelijkheden.

Wat wil je bereiken?

In onze maatschappij heerst een collectieve angst voor de dood en dat maakt dat we grosso modo kiezen voor te lang doorbehandelen of voor vroegtijdig ingrijpen. Ik wil naasten en zorgverleners helpen om stervenden nabij te blijven én een bijdrage leveren aan vermindering van angst voor de dood. Sterven is een kostbaar en wezenlijk proces van ieder mens en ik kan dat proces duiden.

Is sterven alleen maar mooi?

Nee. Sterven is een gelaagd proces. De dood kan als ontluisterend worden ervaren en vaak is er sprake van strijd op het sterfbed. Maar als we het stervensproces kunnen respecteren zoals zich dat voltrekt, is er betekenis te vinden in deze laatste levensfase. Wij weten niet wat stervenden doormaken, maar sensitieve zorgverleners en naasten erkennen het wezenlijke proces waarin zij zijn verwikkeld.

Wat zijn de reacties van je publiek?

Reacties uit het publiek gaan altijd over de ruimte die mensen voelen om hun persoonlijke ervaringen te delen, soms na er boekomslag Orgaandonatiejaren niet over te hebben gesproken. En dat het een doorleefd verhaal is, boeiend en leerzaam. Met een goede afwisseling tussen beelden, voorbeelden, persoonlijke en professionele verhalen en 'theorie'. Mensen gaan altijd verrijkt naar huis.

Ineke Koedam schreef twee boeken: In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood (2013) en Een andere kijk op orgaandonatie – verkenningen van het stervensproces (2014).

Geïnspireerd door Ineke Koedam? En haar uitnodigen voor een lezing? Vul dan het contactformulier in of bel direct naar ZijSpreekt 06-53148796.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.