Afdrukken

Ineke Koedam

Ineke Koedam 15Omgaan met sterven

Na een carrière in het bedrijfsleven was Ineke Koedam (1963) in 2000 toe aan een wending in haar leven. Na haar studie aan de Universiteit voor Humanistiek startte zij in 2003 haar eigen praktijk Weerschijn voor sterven, afscheid en rouw en werkte achtereenvolgens als vrijwilliger en coördinator in een hospice.

Haar ruime ervaring in de zorg voor stervenden en hun naasten leidde tot een steeds groter aanbod aan scholing voor werkers in de terminale zorg. Daarnaast is Ineke sinds 2010 als freelance trainer verbonden aan Stichting STEM (Sterven op je Eigen Manier).

In 2009-2011 voerde zij namens de vooraanstaande neuropsychiater Peter Fenwick (UK) onderzoek uit naar 'end-of-life-expierences'. Dat resulteerde in In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood . Het boek schetst een beeld hoe de stervende zich voorbereidt en hoe diepgaand betekenis kan worden gevonden in sterven.

Ineke is verder adviseur voor de Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO). In november 2014 verscheen haar boek Een andere kijk op orgaandonatie – verkenningen van het stervensproces, voor wie twijfels heeft om zich te registreren als donor, onzeker is over wat er gebeurt als je hersendood bent verklaard, wil weten wat er rondom sterven gebeurt en zich wil oriënteren op het thema orgaandonatie om een bewuste keuze te maken vrij van maatschappelijke druk.

Voorjaar 2016 nam Ineke Koedam, samen met drie andere vrouwen, het initiatiefnemer van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Het is opgericht met als doel sterven opnieuw een plek te geven in het bewustzijn van mensen en van de samenleving als geheel. Het centrum wil hun kennis, wijsheid en ervaring overbrengen op het Nederlandse publiek, op vrijwilligers en beroepskrachten in de terminale zorg, op zorgprofessionals en overige hulpverleners. Meer info op hun site.

Wat anderen zeiden over Ineke Koedam: 'Leerzaam, verbindend, tot reflectie stemmend, verrassend, boeiend, inzicht gevend, verrijkend, enerverend'.

Op 7 februari 2014 was Ineke te gast in het TV-programma 'De nachtzoen' van de IKON.

boekomslag Orgaandonatie

Ineke Koedam kan een lezing verzorgen over:
• Orgaandonatie: de betekenis voor het stervensproces
• Sterven: ervaringen op de grens van leven en dood'
• Rouw: vinden van zin en betekenis/groeien aan verlieservaringen

Zie ook Ineke Koedam In Beeld bij ZijSpreekt.

Ineke Koedam boeken? Vul dan het contactformulier in of bel naar ZijSpreekt 06-53148796.

Terug naar Sprekersoverzicht