CHANTAL FREDERIKS OVER ROUW OP DE WERKVLOER

Zij is consultant in rouwbegeleiding op de werkvloer. Ze begeleidt en adviseert bedrijven en hun werknemers die te maken hebben met verlies en rouw. Vanuit het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid is ze betrokken geweest bij meerdere onderzoeken als professional bij o.a. rouwverlof. Haar missie is door het geven van training en begeleiding de impact van verlies op de kaart te zetten zodat er een maatschappelijk draagvlak ontstaat.
InBeeld bij ZijSpreekt: Chantal Frederiks over rouw op de werkvloer.

Wat drijft jou in je werk?
De impact van verlies bespreekbaar maken door het delen van mijn kennis en ervaring zodat er een maatschappelijk draagvlak ontstaat. Rouw staat bovenaan in de top tien van verzuim. Door oog te hebben voor werkgever én werknemer kan ik voor beide het verschil maken. Niet alleen het verzuim kan daardoor met gemiddeld veertig procent dalen ook zorgt het voor meer verbinding en verlaging van de werkdruk binnen een team. Het is bijzonder om een werknemer of team te zien ontwikkelen na verlies.

Wat fascineert je hierin?
Het brein en de veerkracht van mens en team. Door de vele onderzoeken waarbij ik zelf 
betrokken ben geweest vanuit mijn eigen verlies-ervaringen naast de bijdragen die ik heb geleverd vanuit verschillende invalshoeken zie je wat er fysiek en mentaal gebeurt bij verlies van een dierbare (collega).

Hoe komt dat terug in jouw verhaal?
Mijn oorsprong ligt in de financiële wereld (beursvloer en privat banking) door mijn 
analytisch en empathisch vermogen kan ik teams en individuen tools en kennis aanreiken om het verlies te kunnen integreren in hun (werkzame)leven. In mijn boek Verlies is voor altijd, omgaan met verlies en rouw in het onderwijs, pleit ik voor lesprogramma's welke docenten kunnen onderwijzen, omdat kennis en bewustzijn over de dood evenzeer bij het leven horen als kennis van de geschiedenis of wiskunde.

Chantal Frederiks ook boeken voor een lezing of training? Bekijk haar profiel en neem vooral contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.