IN BEELD: ONTDEKKINGSREIZIGSTER ARITA BAAIJENS

Wees de avonturier van je eigen leven

Arita: ' Kan niet' schrapte ik uit het woordenboek toen ik mijn carrière als milieubioloog opgaf en ontdekkingsreiziger werd. Reizen is een metafoor voor het echte leven. De woestijn leerde me onvermoede krachten aanboren. Mijn expedities in Centraal Azië testen mijn vermogen om een onbekende cultuur open en kritisch tegemoet te treden. Rode draad in mijn leven: nieuwsgierigheid, dingen doen die op het eerste gezicht onmogelijk lijken.

Arita Baaijens 2 14Je bent winnaar van de prestigieuze prijs Women of Discovery Humanity Award 2014. Wat betekent dit voor je?
De prijs is toegekend voor mijn onderzoek naar de wisselwerking tussen geest en landschap, uitgevoerd tijdens de Altai expeditie 2013, waarbij ik 1500 km te paard aflegde door hartje Azië. De prijs is ook een erkenning voor 25 jaar exploratie. En dat allemaal dankzij het schrappen van twee kleine woordjes.

Wat is de link tussen ontdekkingsreizen, innovatie en persoonlijke ontwikkeling?
De mens is van nature nieuwsgierig, creatief en innovatief. Jammer genoeg is het experiment uit onze samenleving verdwenen. We zijn bangeriken geworden, zien op tegen verandering en keren het onbekende de rug toe. Zo kom je nergens en mis je het grote avontuur! Want wil je als bedrijf en als individu vooruit komen, dan moet je net als Columbus de kustlijn een tijdje uit het oog durven te verliezen.

Wat drijft innovatie en vernieuwing?
Alle ontdekkingen en uitvindingen, alle dromen en aspiraties komen voort uit dezelfde onuitputtelijke bron: de creativiteit en genialiteit van de menselijke geest. Maar we hebben vaak een zetje of een crisis nodig om het beste uit onszelf of ons bedrijf te halen. Crisis alom: er staat ons veel moois te wachten.

Arita Baaijens 3 14Wat wil je bereiken?
Mensen in bedrijven vooruit helpen in deze moeilijke tijd. Het is mijn grote wens om van ieder bedrijf of individu een ontdekkingsreiziger te maken. De eerste stap is onzekerheid omarmen, de tweede is' Help' roepen en de derde stap is goed om je heenkijken. Je vindt de crack in the wall op het moment dat weerstand overgaat in nieuwsgierigheid. En dat laatste gebeurt steevast tijdens workshops en presentaties die ik geef. Verwacht van mij overigens geen opgepoetst verhaal, want ik weet hoe onzekerheid voelt. Het is niet altijd leuk om de koers te moeten verleggen of je baan kwijt te raken. Maar zonder problemen geen avontuur, geen vernieuwing, geen persoonlijke ontdekkingen.

Waarom zou een bedrijf of organisatie je inhuren?
Aan het einde van mijn presentatie - een op maat gemaakt en wervelend verhaal vol dwarsverbanden, humor, praktische tips - is 'kan niet' uit ieders woordenboek geschrapt. Zelfs de ergste pessimist staat open voor verandering, al is het maar voor die ene dag.

Arita Baaijens boeken voor een avontuurlijke lezing? Vul dan het contactformulier in van ZijSpreekt of bel direct naar 06-53148796.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.