GLORIA WEKKER EN VOETBALVROUWEN WINNAAR JOKE SMITPRIJZEN 2017

Gloria Wekker is de winnares van de Joke Smitprijs 2017. Wekker ontving de Regeringsprijs op maandag 11 december uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (emancipatie) in De Balie in Amsterdam.

De jury, onder leiding van tv-presentatrice Eva Jinek, koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Genomineerd voor de oeuvreprijs was ook cardiologe Angela Maas.

De Oranjeleeuwinnen, die deze zomer Europees kampioen werden, zijn door het publiek aangewezen als winnaar van de Aanmoedigingsprijs. Tweede werd feministe Anne Fleur Dekker, die zich inzet voor de positie van vrouwen en onderdrukte groepen in de samenleving en derde, jeugdarts Nupur Kohli. (foto: ZijSpreekt met Gloria Wekker).

Bij de prijsuitreiking waren de kinderen en kleindochters van Joke Smit aanwezig. De prijswinnares van 2015-2107 Vreneli Stadelmaier hield een mini-college en de bijeenkomst werd sprankelend gepresenteerd door radio-presentatrice Shay Kreuger.

Presentatrice Shay Kreuger heet iedereen welkom
Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) staat er met 'enig ongeduld', want nog veel te doen.
De kleindochters van Joke Smit over hun rolmodellen
 
TV-presentatrice  Eva Jinek vertelt dat zij voor vrouwenquota is omdat het anders te langzaam gaat
Vreneli Stadelmaier vraagt de aanwezigen onder de 35 jaar naar hun carrièrewensen
Ronde Tafel gesprek met Belle Derks, Anna Nooshin, Awura Abena en commentaar van zoon Joke Smit
Juryvoorzitter aanmoedingsprijs Stadelmaier met Meta Reumers KNVB die aanmoedigingsprijs Oranje Leewinnen in ontvangst neemt
Juryvoorzitter Oeuvreprijs over de drie genomineerden, onder wie cardiologe Angela Maas
Het publiek in afwachting van de bekendmaking Oeuvreprijs
En de winnaar is sociaal en cultureel antropoloog Gloria Wekker
ZijSpreekt met Anne-Fleur Dekker, tweede plaats aanmoedigingsprijs
Met de onlangs benoemde minister Ingrid van Engelshoven van OCW

De prijsuitreiking vond plaats vijftig jaar nadat de 2e feministische golf ontstond in Nederland. In 1968 werd Man Vrouw Maatschappij opgericht en een jaar erna ontstond de actiegroep Dolle Mina. Aanleiding vormde een artikel in het novembernummer van het literaire tijdschrift De Gids: Het onbehagen bij de vrouw,  geschreven door Joke (toen nog Kool-) Smit. In de veertien jaar daarna tot aan haar vroegtijdige dood in 1981, heeft Joke Smit zich ontwikkeld tot een bevlogen en volhardend feministisch activiste en publiciste.
Joke overleed in 1981 op 48-jarige leeftijd aan kanker. Een aantal scholen zijn naar haar vernoemd, zo ook de tweejaarlijkse Joke Smitprijs. De site jokesmit.info (bijgehouden door dochter Eeltje Kool) houdt haar gedachtegoed levend. Joke Smit: Biografie van een feministe door Marja Vuijsje is in verband met die vijftig jaar opnieuw uitgegeven door Atlas Contact en lees ook Het paradijs breekt nooit aan in De Groene.

Foto: Bij prijsuitreiking Joke Smitprijzen, vlnr: Biografe Marja Vuijsje, zoon Lieuwe en dochter  van Joke Smit, en Nelleke Schoemaker, schoonzus Joke.

Marga Miltenburg
11 december 2017

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.