BOEKPRESENTATIE VIVIEN WASZINK OVER DE TAAL VAN DE MODE

Taalkundige Vivien Waszink houdt erg van kleren, schrijft ze in het voorwoord van haar boek. Ze mocht voor een woordenboek de definities van kledingstukken maken en merkte dat je over kleren vaak zoveel meer kunt vertellen, buiten - soms wat - starre woordenboeklemma's om. Dus kwam er een apart boekje over klerenwoorden en andere modetaal. Want, aldus Waszink, er is nog een hele wereld buiten jurken, laarzen en jasjes om.

Klerenwoorden & modetaal is een mooi vormgegeven boek met veel foto's waar o.a. fashionactiviste Janice Deul (foto) en wiskundige, hoogleraar Ionica Smeets model voor stonden. We lezen over kleren die veelvuldig in de taal worden gebruikt, zoals 'van de hoed en de rand weten', 'iemand het hemd van het lijf vragen', 'de broek aanhebben' en 'het naadje van de kous willen weten'. Over klerenwoorden die een begrip zijn geworden als casual friday, het niemandalletje, urban en rokjesdag.

Tijdens de boekpresentatie hield Waszink een mini-college. Kleren halen altijd wel het nieuws, zoals 'Maghan Markle krijgt karrenvrachten kritiek op kledingkeuze' (Telegraaf) en 'Dakota Johnson droeg string met superlijm voor Fifty Shades Freed' (nu.nl). De 'hippe' modetaal die veel Engels bevat: 'onze breathtaking nieuwe arrivals'. Woorden van vroeger, zoals 'naveltruitje', dat nu 'croptop' heet en culotte ipv broekrok. Nieuwe klerenwoorden zijn haktiviste (strijd tegen dresscode om hoge hakken te dragen op kantoor), fashionactiviste (onze Janice Deul), hidjabista ( ) en make-upshaming. En wat zijn mamils, femils en vomits? Het staat voor middle-aged man in lycra, feminists in lycra, en very old man in tights. Nou, we lezen het allemaal in haar boekje dat hoewel klein een hoog informatiedichtheid kent en dus heel veel illustraties.

Tot slot verblijdde Waszink het publiek met een quiz. Waar staat twosie voor? Is het een tweepersoononesie of een tweedelige pyama. Maria Punch, verslaggever BNR had alle antwoorden goed en mocht het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen.

Vervolgens was het tijd voor kennismaken met de modellen, de vormgevers en andere genodigden en vormde zich een rij voor de signeersessie.

Uitgever Jaap Parqui van Van Dale leidt de boekpresentatie in met veel klerenwoorden
Volle bak bij boekhandel Kooyker in Leiden
Mini-college: Mamils, over mannen op leeftijd in strakke pakjes...
Handopsteken bij de keuzevragen voor de quiz.
In de rij voor de signeersessie.
Voor ieder een boodschap
Modellen Koos van Leeuwe en Véronique van Hoye
De rappers, die ook model stonden in het boek
Model Ionica Smeets met uitgever Nieuwezijds: Michiel ten Raa
Fotograaf Bouke Verheij en vormgever Ellen Spanjaard zorgden voor aantrekkelijk boek
Eigenaar boekhandel Kooyker met Coby Waszink, trotse moeder van Vivien
Jeugdvriendinnen Tineke Veldman en Lidewij Kemp
Maria Punch interviewt Vivien voor haar taalrubriek bij BNR
Redacteur Van Dale, Kim Hagedoorn met model Janice Deul
Milou Demaret (nazorgverlener) met dochter model Dorris Luijk, model Max Timmerman en Arnout Timmerman (raadslid Rijswijk)
Brigitta Klompenhouwer, programmamanager Provincie Noord-Holland
Veel foto's sieren de omslag en staan ook in het boek
En ja ZijWasErbij (Marga Miltenburg met Vivien)


Klerenwoorden & modetaal is uitgegeven door Van Dale en is te koop voor € 16,99. En elke modezaak zou dit boekje op de toonbank moeten hebben liggen.

Beluister ook het interview van Maria Punch met Vivien bij BNR: 'Boho-chic naar een breastaurant'.
Vivien Waszink boeken voor een inspirerende lezing. Bekijk haar profiel.

Marga Miltenburg
22 februari 2018

 

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.