SUSAN BOONMAN-BERSON WIL OP DIERVRIENDELIJKE MANIER SAMENLEVEN MET ONZE MEDE-BEWONERS

Ze spreekt, inspireert, schrijft en gelooft erin dat het mogelijk is om duurzaam samen te leven met de wilde dieren om ons heen. Haar drijfveer is dan ook om een duurzame relatie tussen mensen en wilde dieren mogelijk te maken, waarbij wilde dieren als serieuze bondgenoten worden meegenomen. Om dat voor elkaar te krijgen daagt ze je uit om de mens-dier dialoog aan te gaan en buiten je eigen kaders te denken.
InBeeld bij ZijSpreekt: Susan Boonman-Berson over een diervriendelijke manier samenleven met onze mede-bewoners.

Wat drijft jou in jouw werk?
Om te leren samenleven met wilde dieren gaat het er om of we – als mens – bereid zijn te ‘luisteren' naar andere mensen èn wilde dieren om ons heen. Dit gaat zowel om bereid te zijn om in de schoenen van iemand anders te gaan staan als in de pootafdrukken van een wild dier. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we vooral elkaars perspectief beter begrijpen zodat we vanuit die wederkerigheid passende maatregelen kunnen vinden. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we meer open staan en meer begrip hebben voor de leefwereld van een ander er creatievere oplossingen komen. Ergens willen velen allemaal hetzelfde: op een diervriendelijke manier samenleven met onze mede-bewoners.

Waar komt die interesse vandaan?
Het is deels mijn verontwaardiging rondom onze omgang met wilde dieren die al tijdens mijn studie ontstond rondom het beren beheer in en rond Yellowstone National Park, USA. Het waren uiteindelijk de beren die vooral gestraft werden door ‘verkeerd' gedrag, terwijl mensen dat uitgelokt hadden. Die relatie mens-dier liet me toen al niet los. Daarnaast is het mijn nieuwsgierigheid om te onderzoeken wat er daadwerkelijk aan de hand is in een specifieke situatie. Door juist een brede kijk met aandacht voor de partij die ‘stil' is, kunnen deze kwesties beter begrepen worden en actie ondernomen worden.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Dat mensen vanuit verschillende perspectieven leren kijken naar een mogelijk conflict. Dat ze open staan voor de diversiteit aan ervaringsverhalen die er zijn en die er toe doen, inclusief die van de wilde dieren en natuur in brede zin. Bovenal wil ik bereiken dat het allemaal geen troosteloze zaak is om ècht een vorm van samenleven te kunnen vinden. Wanneer je vanuit diverse kanten een mens-dier kwestie bekijkt is er meer overeenstemming dan je op het eerste gezicht ziet.
Daarnaast hou ik ervan om ‘vanzelfsprekendheden' die overal en nergens opduiken, te bevragen en in twijfel te trekken, zodat mensen letterlijk aan het denken gezet worden over hun eigen denkwijzen en gedrag. En tot slot hoop ik te bereiken dat mensen beseffen dat dieren wel degelijk een ‘stem' hebben! Of we die ‘stem' (willen) horen is een ander verhaal.

Voor wie is je verhaal?
Ik spreek voor allerlei groepen, van bestuurders en beleidsmakers, tot wetenschappers, studenten en allerlei maatschappelijke organisaties. 

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Van mensen hoor ik bijvoorbeeld terug dat ze in de waan van de dag ‘vergeten waren' waarom ze ook al weer hun werk en oorspronkelijke studie hadden gedaan. Anderen durfden hun inbreng te leveren terwijl ze dat normaal gesproken nooit durven. En van anderen hoor ik weer meer algemeen dat ze aan het denken zijn gezet en komen er diverse verhalen los. Prachtig vind ik dat. Daar doe ik het voor!

Susan Boonman-Berson boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.