NOMINATIES VROUW IN DE MEDIA AWARDS 2021

De nominaties voor de Vrouw in de Media Award 2021, de aanmoedigingsprijs You Go Girl en van de twaalf regionale media-awards zijn bekend. Deze awards zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en sprekersbureau ZijSpreekt. Op voordracht van journalisten en het publiek zijn 79 vrouwelijke deskundigen geselecteerd die in aanmerking komen voor één van de 14 prijzen. Er kan gestemd worden tot vrijdag 28 januari op www.vrouwindemedia.nl.

Voor de nominaties van de VIDM-award is gekeken naar hun opvallende aanwezigheid in de landelijke media. En voor de regionale awards vooral naar aandacht in de regionale media. Diverse jury's (landelijk en per provincie) hebben de voordrachten bepaald. 

Vanaf vandaag kan het publiek stemmen op de genomineerden, en aangeven wie zij zien als de deskundige die zich het best heeft geprofileerd in de media.

Genomineerd voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2021 zijn in alfabetische volgorde (foto's van links naar rechts): 

 • Hedy d'Ancona, oud-politica/minister, schrijfster, feminist met een tomeloze nieuwsgierigheid. Dit jaar verscheen haar boek Vrolijk Verval over het verval van de ouderdom. (foto: Marianne Verhoeven)
 • Chantal Bleeker-Rovers, internist-infectioloog en hoogleraar uitbraken van infectieziekten in het Radboudumc. Ze gaf in talkshows uitleg en duiding over corona in het algemeen en over de situatie in het ziekenhuis in het bijzonder.  
 • Danielle Braun, cultureel antropoloog en directeur academie voor organisatiecultuur. Ze leert je op een andere manier kijken naar thema's die actueel zijn in de samenleving, op een positieve opbouwende manier. (foto: Aldo Alessi)
 • Eva Gonzáles Pérez, sociaal advocaat, die de toeslagenaffaire aan het rollen bracht. Staat groep gedupeerden bij van wie de kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet en is teruggevorderd door de Belastingdienst. 
 • Lale Gül, schrijfster. Ze won de NS-publieksprijs voor haar grensverleggende debuutroman Ik ga leven waarin ze schrijft over haar jeugd in een conservatief moslimgezin.
 • Liesbeth van Rossum, internist, hoogleraar obesitas Erasmus MC en voorzitter Partnerschap Overgewicht Nederland. Pleit voor betere preventie, zoals verbod op reclame voor ongezond voedsel en een suikertaks, zodat gezonde leefstijl wordt gestimuleerd. 
 • Marian Spier, sociaal ondernemer, initiatiefnemer TEDxAmsterdamWomen en FEM-START (vrouwelijke start-ups). Schreef dit jaar het boek Impact – lessen in persoonlijk en zakelijk leiderschap. (foto: Louiza Mei King)
 • Joyce Sylvester, substituut ombudsman (vervanger Nationale Ombudsman) schreef haar autobiografie Bent ú de burgemeester? over de weg die zij heeft afgelegd en over de noodzaak van kansengelijkheid voor iedereen. Ze was de eerste zwarte vrouw in ons land die waarnemend burgemeester werd.
 • Merel van Vroonhoven, verruilde haar topbaan in de bestuurskamer voor een baan in het speciaal onderwijs. Schrijft en spreekt over haar ervaringen en de groeiende kansenongelijkheid. (foto: Ruud Pos)
 • Julia Wouters, politicoloog/communicatieadviseur en auteur van De Zijkant van de Macht, dit jaar in de media als spindoctor en duider verkiezingen/formatie.

De Vrouw in de Media Award wordt voor de dertiende keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar Neelie Kroes (2009), Femke Halsema (2010), Petra Stienen (2011), Tineke Ceelen (2012), Anky van Grunsven (2013), Wanda de Kanter (2014 en 2015), Dafne Schippers (2016), Annemarie Heite (2017), Janneke Wittekoek (2018), Iva Bicanic (2019) en Marieke Blom (2020).  foto met initiatiefnemers.

You Go Girl Award
De You Go Girl Award is een aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke deskundigen die in 2021 meer zichtbaar zijn geweest in de media. Tot 20 december jl. konden er deskundigen worden aangemeld. Uit de vele voordrachten heeft de jury acht vrouwelijke deskundigen geselecteerd.

De jury bestaande uit Marianne Verhoeven (hoofdredacteur maandblad Opzij en voorzitter van de jury), Ann-Lynn Hamelink (eindredacteur/presentatrice RTL-Z) en Maria Punch (stemcoach, presentatietrainer BNR-radio), nomineert voor deze aanmoedigingsprijs in alfabetische volgorde:

 • Vivian Acquah: Adviseur diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid, consultant voor een gezonde en duurzame werkplek.
 • Irmgard Borghouts: Expert arbeidsmarkt, sociale zekerheid en HR, hoogleraar Tilburg University. Wil werk- en sociale zekerheid voor alle werknemers organiseren ongeacht het type arbeidsrelatie.
 • Eva Eikhout: Presentatrice en programmamaker, bekend van de programma's Weet Wat Je Date en Eva en de Eva's (BNNVARA). Ze is een van de weinige mensen op televisie met een zichtbare handicap en treedt het leven tegemoet met een grote glimlach. (foto: Geke Bosch)
 • Manuela Goncalves Tavares: Chef-Kok en eigenaar twee horecagelegenheden in Rotterdam. Winnaar van de Black Achievement Award voor ondernemerschap voor haar maatschappelijke inzet voor de lhbti+-gemeenschap, voor daklozen en tienermoeders. (foto: Otto Snoek)
 • Sophie van Gool: Econoom met een missie om de loonkloof te dichten. Zet zich in voor gelijke beloning. Schreef het boek Waarom vrouwen minder verdienen, en wat we eraan kunnen doen. (foto: Jelmer de Haas)
 • Kristie Rongen: Gedupeerde toeslagenaffaire kinderopvang, richtte zich met ‘ik stop u even!' rechtstreeks tot premier Mark Rutte bij het RTL-verkiezingsdebat.
 • Amy Zeeman: Boswachter publiek Almere voor Staatsbosbeheer. Neemt iedereen mee in haar werk voor de natuur en avonturen als boswachter in de provincie Flevoland. 
 • Seweta Zirak: Rijschoolhouder, maar vooral in de media over de situatie in Afghanistan, haar geboorteland. Ze groeide uit tot een belangrijke vertegenwoordiger van de Afghanen in Nederland. (foto: Brenda Van Leeuwen)

Naast de landelijke Vrouw in de Media Award en de You Go Girl Award zal er dit jaar voor de vijfde keer een Vrouw in de Media winnares per provincie zijn. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale regionale media. Ook deze deskundigen zijn gekozen door jury's van journalisten, actief in de regionale media.

Wie krijgen de Vrouw in de Media Awards 2021?
Stem op de landelijke en de regionale awards via www.vrouwindemedia.nl en laat ook anderen weten dat zij hun stem kunnen uitbrengen op de meest geprofileerde vrouw in het nieuws. Tot 28 januari is de stembus geopend. Waarna de jury zich (alleen voor de landelijke awards) nog buigt over de drie die de meeste stemmen hebben ontvangen. Begin februari worden de winnaars bekendgemaakt.

De prijzen zijn beelden gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.

De Vrouw in de Media Awards 2021 worden mede mogelijk gemaakt door:

ZijSpreekt Logo RGB Logo Ellen Buchwaldt 

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.