BOEK EN EXPOSITIE 1001 VROUWEN IN DE 20STE EEUW

Onder grote belangstelling is op 3 oktober aan Koning Willem-Alexander in de Lutherse Kerk in Amsterdam het eerste exemplaar overhandigd van het nieuwe 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Het is een vervolg op het beste geschiedenisboek aller tijden uitgeroepen ‘1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis' (2013) van historica Els Kloek. Het weer prachtig door Irma Boom vormgegeven boek bevat 1001 biografieën van overleden vrouwen in de 20ste eeuw. (foto Kloek en de koning: Monique Kooijmans)

1001 vrouwen in de 20ste eeuw zet de vorige eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipaie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Een naslagwerk dat, aldus de uitgever Van Tilt, leest als een spannend boek over de twintigste eeuw, waarin de deuren voor vrouwen langzaam maar zeker open gaan'.

Tegelijkertijd met de presentatie ging ook de expositie in Amsterdam Museum van start. Hiervoor selecteerde Kloek zo'n 250 bijzondere vrouwen: politica's, feministen, wetenschapsters, zusters, onderwijzeressen, sportvrouwen, directrices en vrijheidsstrijdsters. Boeiende verhalen, die zo bij elkaar een mooi tijdsbeeld geven en ook ontroeren.

ZijSpreekt was er als ambassadeur van de 1001 vrouwen bij. Terwijl Els Kloek na de overhandiging de koning en zijn gezelschap rondleidde over de expositie, genoten de ruim 400 aanwezigen van een optreden van Jetta Starreveld, begeleid door Eelco Menkveld. Veel herkenbare oude nummers van Hettie Blok, Fien de la Mar en Annie MG Schmidt.

Daarna kregen we zelf de gelegenheid de expositie te bezichtigen en dat was ook een en al herkenning. Marga Klompé, Els Borst, Corry Brokken, Mies Bouwman, en veel meer bekende en minder bekende vrouwen, van wie een aantal (Renate Dorrestein, Joke Smit) ons te vroeg ontvielen.

Ga het vooral zelf zien en schaf ook het indrukwekkende naslagwerk aan. Opnieuw uitgegeven door: Van Tilt Nijmegen (€ 39,95). (foto: Marga Miltenburg ZijSpreekt met Els Kloek).

1001 vrouwen is een project van de stichting 1001-vrouwen en is net als de vorige editie weer tot stand gekomen door crowdfunding en heel veel vrijwilligers, die de bio's verzorgden.

Boek en expositie krijgen veel media-aandacht o.a. in Nieuwsuur. Els Kloek was o.a. te gast in Kunststof (Radio 1) en bij Tijd voor MAX.  Zondag 7 oktober is ze bij VPRO Boeken.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Ruim 100 publicaties zijn er in februari 2019 verschenen over de genomineerden en prijswinnaars Vrouw in de Media Awards 2018 (landelijk en regionaal).

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.