SOPHIE VAN DER STAP WIL BESCHERMING VAN DE ZEE EN DE HAAIEN

Ze is schrijfster van haar rauwe debuut 'Meisje met negen pruiken', over haar strijd met kanker die ze buiten het ziekenhuis met haar negen pruiken te lijf ging. Via haar verhalen heeft ze de weg naar het sprekerspodium gevonden waar ze met evenveel plezier en enthousiasme als in haar boeken spreekt over dat wat haar bezighoudt. Ze vertelt een uniek verhaal met een persoonlijke inslag, opgebouwd vanuit eigen ervaring en aangevuld met onderzoek. InBeeld bij ZijSpreekt: Sophie van der Stap over de oudste bazen en beschermers van de zee, de haai.

Waar gaat jouw kinderboek Haaienhelden -welke in mei 2023 uitkomt- over?
Bijzondere, gepassioneerde haaienhelden die ieder op een heldhaftige, unieke en verrassende wijze er alles aan doen om de zeeën te redden, en daarmee de mens.
In afwachting van een operatie kon ik weken lang de slaap niet vatten.
Ik scrolde door mijn instagram feed. Opeens zag ik een foto van een 14 meter lange walvishaai en een meisje. Het beeld raakte me enorm, er sprak zo'n bezieling uit. Hier is mijn fascinatie voor haaien en de zee begonnen.

Wat fascineert je hierin?
Met name het onbekende. We weten nog zoveel niet. Er wordt nog zoveel ontdekt. En dan te bedenken dat deze dieren tot de oudste diersoort van de wereld behoren. Ze zijn ouder dan de dinosauriers en leven al bijna een half miljard jaar! De kennis die in hen opgeslagen ligt, dat wat hun ogen gezien hebben, daar wil ik bij. Het fascineert me eindeloos.
Ik heb nu met een aantal haaiensoorten gedoken. Mijn eerste haaienduik was vooralsnog de mooiste: omringd door vijftien haaien. Ze zwommen langs me heen, gaven me geen aandacht. Even was ik uit de mensenwereld en in die van een andere soort. Ik denk dat een stukje van mij daar achter is gebleven. Er was zoveel sereniteit en harmonie. 

Wie wil je bereiken met je verhaal?
De staat van de oceanen vandaag is echt een gigantisch probleem waarvan uiteindelijk ook ons voortbestaan afhankelijk is. Ik droom van een wereld waarin we op een duurzame manier kunnen genieten van de planeet en ervoor kunnen zorgen. Haaien zijn daarin mijn voorbeeld: ze staan aan de top van de voedselketen in de zee. Het zijn de bazen maar ook de beschermers van de zee.
Ik hoop mijn lezers - kinderen en ouders - te enthousasmeren om zelf een rol te willen vervullen in het beschermen van de zee. Dat hoeft niet in of op het water. Dit kan ook vanachter je bureau, in de supermarkt en in Den Haag.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik wil een zelfde boek schrijven over walvissen. Walvissen zijn ook wel zwemmende bomen, ze houden enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht. Ik ga een aantal van mijn helden opzoeken en met meer haaiensoorten duiken. Als eerste de walvishaai.
Tevens komt er een nieuwe roman aan, bij mijn nieuwe uitgeverij Nieuw Amsterdam. Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met mijn nieuwe redacteur. 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.