SARAH IDA SPRONK ZET ZICH IN VOOR INTERNATIONALE GEZONDHEIDSZORG BIJ ZWANGERSCHAP EN BEVALLING

Ze is diplomate en behaalde in 2014 een PhD waarin zij het recht op gezondheid van kinderen onderzoekt. Zowel in haar werk als diplomate als in haar onderzoek, zet ze zich in om de gezondheid van (jonge) vrouwen, jongeren en kinderen te verbeteren. Al 20 jaar zet ze zich in voor preventie van infectieziektes en voor het verbeteren van medische zorg voor vrouwen en jongeren in Indonesië, Argentinië en verschillende Afrikaanse landen.
InBeeld bij ZijSpreekt: Sarah Ida Spronk over internationale gezondheidszorg rondom zwangerschap en bevalling om infectieziektes en complicaties te voorkomen.

Wat is jouw verhaal?
Al ruim twintig jaar zet ik me in voor de gezondheid en rechten van jongeren, vrouwen en kinderen. Daarbij vind ik het belangrijk dat zij over de noodzakelijke kennis en (financiële) middelen beschikken om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor hun eigen gezondheid. Preventie van geweld en van infectieziekten en het verbeteren van toegang tot primaire gezondheidszorg, waaronder zorg rondom zwangerschap en bevalling, zijn voor mij belangrijke prioriteiten.
De aandacht voor de gezondheid en rechten van vrouwen, jongeren en kinderen is vaak onvoldoende. Zo is veel medisch onderzoek nog altijd gebaseerd op de lichamen van volwassen, blanke mannen. Vrouwen en jongeren worden vaak te veel neergezet als slachtoffers, terwijl zij juist ook de aanjagers van verandering en vernieuwing zijn. De sterkste mens is degene die is herrezen uit haar eigen as na ingrijpende ervaringen.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
In het begin van de COVID-19 pandemie woonden wij in Argentinië en stond ik op het punt te bevallen van een tweeling. Terwijl de hele wereld tot stilstand kwam, raceten wij naar het ziekenhuis om twee baby's op de wereld te zetten. Helaas is de zorg die ik toen kreeg, niet adequaat geweest. Onze jongste dochter heeft daardoor hersenschade opgelopen waardoor ze zeer ernstig lichamelijk beperkt is. Zij en wij zullen daar de rest van haar leven mee moeten omgaan. Daarnaast zijn er bij mij fouten gemaakt, waardoor de bevalling mij twee weken later alsnog bijna fataal is geworden. Zonder de medische kennis, goed transport, een zorgverzekering en een behoorlijk portie geluk, hadden we het beiden überhaupt niet overleefd. Dat geeft opnieuw aan dat ook bij de zwangerschap en bevalling van gezonde en goed geïnformeerde vrouwen, goede gezondheidszorg essentieel is – ook in tijden van crises.

Waar komt die interesse vandaan?
Aandacht voor mondiale gezondheid en in het bijzonder van vrouwen runs in the family. Mijn overgrootmoeder ondersteunde in de jaren '20 van de vorige eeuw bij bevallingen in Afrika en mijn moeder werkte op verschillende thema's van de Wereldgezondheids-organisatie en later ook op de preventie van astma en taaislijmziekte bij kinderen.
Reeds op de basisschool had ik belangstelling voor de gezondheid van kinderen en jongeren. Voor een schoolavond richtten we toen met groep 8 ‘De Partij voor de Kinderen' op. Natuurlijk hebben we de schoolverkiezingen gewonnen, want we wisten precies wat onze doelgroep belangrijk vond. Tegelijkertijd geeft het aan dat er onder jongeren en kinderen al veel animo is om belangrijke thema's de adresseren. De inherente motivatie van (jonge) mensen om hun talenten tot bloei te brengen en de wereld om hen heen een stukje beter en kleurrijker te maken fascineert me.

Wie heeft je geïnspireerd?
Alle (jonge) vrouwen en andere changemakers die ik ontmoet in binnen- en buitenland. Er is zoveel gaande wat niet dagelijks in het nieuws komt, maar waarmee prachtige nieuwe initiatieven ontplooid worden. Samen kunnen we echt verschil maken.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Meer aandacht voor, investeringen in en onderzoek naar de gezondheid van jongeren en vrouwen, zodat ieder zijn/haar talenten tot bloei kan brengen en een constructieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij waarin ze wonen.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Dat hangt van het publiek af, maar door het delen van ervaringen in andere landen of zelfs mijn eigen ervaringen, delen veel andere mensen hun verhaal. Zo hoorde ik laatst in Uganda van jonge studentes dat zij op de universiteit vaak het aanbod krijgen goede cijfers of zelfs examens te halen in ruil voor seks. Dat is natuurlijk te gek voor woorden en geeft maar weer aan dat deze problematiek nog wijdverspreid is. In Ethiopië hoorde ik van jonge jongens dat de schoolleiding publiekelijk mooi weer speelde, maar achter de schermen helemaal niet zo behulpzaam was. De verhalen die ik hoorde van Syrische vluchtelingen die net de grens over waren in Jordanië, waren hartverscheurend.
Al deze voorbeelden motiveren mij om me in te zetten voor goede, veilige en adequate gezondheidszorg om het herstel na traumatische ervaringen te bevorderen.

Wat zijn je toekomstplannen?
Nog meer aandacht geven aan toegang tot essentiële gezondheidszorg voor vrouwen en jongeren in crisissituaties, zoals natuurrampen en conflictsituaties. Juist in die context lopen vrouwen en jongeren grote risico's op geweld en gebrek aan toegang tot noodzakelijke medische zorg. Daarnaast zou ik me graag verder willen ontwikkelen in het voorkomen van conflict.

Sarah Ida Spronk boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.