PROVOCATIEF PSYCHOLOOG ADÉLKA VENDL

Ze is een arbeids- en organisatiepsychologe met een een onorthodoxe kijk op gedragsverandering waarbij liefdevol uitdagen centraal staat. Ze weet mensen met humor te prikkelen, behoort tot de top-opleiders in Nederland en doet hier haar verhaal. In Beeld bij ZijSpreekt: Adélka Vendl.

Wat is jouw verhaal?
E
en vriendin van mij zei: “Adélka was al provocatief groepen aan het begeleiden voordat we wisten dat er provocatieve psychologie bestond. Dat deed ze gewoon op de universiteit tijdens het vak groepsdynamica”.
Als ik eenmaal in de kroeg stond kon ik het plagen ook niet laten. Al dreef ik wel eens mensen tot  waanzin, ik weet nu waarom ik het deed: ik wilde een authentieke reactie en geen standaardverhaal. Dat is precies wat je krijgt bij provocatieve coaching: hele authentieke reacties, het haakt aan bij de emoties van de cliënt en dan is er ruimte voor verandering.

Wat is provocatief coachen?
Provocatief coachen is een heel zorgvuldige uitdaging tot reactie. Provo-care betekent: naar voren halen. Net als bij gewoon coachen is je doel om mensen te helpen. Alleen doe je dit op een onorthodoxe manier. In plaats van oplossingen te suggereren ga je ze uitdagen, in plaats van de serieuze behandelaar bent ben je een vrolijke plaaggeest, in plaats van A naar B naar C te gaan, reageer je associatief. In plaats van serieuze adviezen te geven opper je absurde adviezen.
Dat alles heeft het effect dat je cliënt zelfstandiger wordt, zich uit gaat spreken over acties, zelf de touwtjes in handen gaat nemen en dus zelfredzaam wordt.

Wat fascineert je aan provocatief coachen?
De enorme kracht die het heeft, de snelheid waarmee je verandering kunt bereiken. Maar vooral dat het werkt op een heel ander niveau dan we in eerste instantie kunnen begrijpen. Mensen zijn verward, maar zeggen: Het is niet verkeerd, het haakt echt ergens aan. Ik moet alleen nog bedenken hoe het zit. Vervolgens gaan zij aan de slag.

Wie heeft je geïnspireerd?
Noni Hofner, omdat zij voor mij het eerste vrouwelijke voorbeeld was van hoe je als vrouw goed provocatief kan coachen. Dat hielp enorm in mijn professionele ontwikkeling.

Heb je een lange weg afgelegd tot je hier kwam?
Ik denk dat het al in mij zat. Ik moest het alleen nog uitpakken en modelleren. Op de universiteit zeiden ze tegen mij: ‘Je moet maar geen trainer worden, dat is niets voor jou'. En kijk nu, ik ben een van de toptrainers op mijn vakgebied.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Hulpverlenend en adviserend Nederland die graag hun vaardigheden op een hoger niveau willen tillen. Die met meer plezier, meer lucht, minder werk hoeven te doen. En daar nog tevreden klanten aan overhouden ook.

En hoe zijn de reacties van je cliënten?
Mensen zijn aangenaam verrast. Vaak krijg ik mails van mensen die zeggen: Het is zo anders dat provocatief coachen, het is superempathisch maar ook echt treffend.

Adélka Vendl boeken voor een provocatieve lezing? Bekijk haar profiel en bel met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Mediaplatform Vaker in de Media ((VIDMnl) en Sprekersbureau ZijSpreekt reikten in de week van 5 februari 2018 veertien prijzen uit aan de vrouwelijke experts die zich volgens het publiek het best hebben geprofileerd in de media. Samenstelling compilatie uitreiking: VIDMnl

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.