MARIEKE DE ZWAAN WIL MET VOEDING NAAR EEN MOOIERE WERELD

Ze groeide op in een gezin met sterke banden met de agrarische wereld. Ze studeerde af aan de TU Delft en werkte aansluitend als architect voor verschillende multinationals. Haar betrokkenheid bij het opzetten van een groentetuin in Perth opende voorgoed haar ogen en daarmee begon haar reis naar een duurzame, gezonde leefstijl. Ongemerkt verdween hiermee haar chronische migraine naar de achtergrond. InBeeld bij ZijSpreekt: Marieke de Zwaan over aandacht voor alles wat met voeding samenhangt.

Wat is jouw verhaal?
Ik heb het voorrecht gehad om te mogen wonen op de mooiste plekken ter wereld. Ik heb geproefd van de zoetste bananen en sappigste mango's. Maar tegelijkertijd zat ik vast in de negatieve spiraal van migraine, medicatie en steeds meer lichamelijke klachten… Wat is nou het geheim van blakende gezondheid? Waar lag voor mij nu de doorbraak naar een migraine-vrij leven? Ik neem je mee op voedingsreis langs de continenten en onthul je mijn geheimen. Het is een werelds verhaal recht uit mijn hart, eentje waar je écht van aan gaat!

Waar komt die interesse vandaan?
In Australië raakte ik betrokken bij het opzetten van een ‘community garden', waar mijn liefde voor gezonde voeding werd aangewakkerd. Op een bijzondere manier werd ik aangeraakt om me te verdiepen in alles wat met voeding samenhangt. Zo begon ik in te zien dat de processen die plaatsvonden in de tuin refereerden naar de processen in mijn eigen lichaam. Stap voor stap begon ik het grotere verhaal te begrijpen en bracht ik wijzigingen aan in mijn voedingspatroon. Ongemerkt verdween daarmee migraine naar de achtergrond. Mensen om mij heen raakten nieuwsgierig en zo ontstond mijn verhaal.  

Wat wil je bereiken met je verhaal?
In mijn ogen wordt de gezonde voeding vaak zo plastisch benaderd, enkel bekeken vanuit nutriënten. Maar voeding is zoveel rijker dan dat. Een quote die ik in alle vezels van mijn lichaam voel is de volgende ‘Food is not rational. Food is culture, habit, craving and identity.' Pas als je aandacht hebt voor alles wat met voeding samenhangt, dan gaat voeding voor je werken.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
'Mariekes verhaal is in deze turbulent tijd écht van toegevoegde waarde!'
‘Wow wat heb jij mij geraakt. Ik tik dit bericht terwijl de tranen over mijn wangen lopen…'
‘Gaaf verhaal, inzichten & doorbraken, erg inspirerend!'
'Op tv word je doodgegooid met programma's over voeding en gezondheid. Eerlijk gezegd luister ik niet meer zo goed. Echter, jij wist de zaal tot het einde te boeien. Het was doodstil, heel knap!'
‘Heerlijk, ik was even op een gezonde vakantie.'

Wat zijn je toekomstplannen?
Uiteindelijk is het mijn droom om het theater in te gaan met een optreden over de spirituele waarde van voeding. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een mooiere en gezondere wereld.

Marieke de Zwaan boeken voor een lezing tijdens uw bijeenkomst? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.