INGE DECLERCQ OVER DE KRACHT VAN HERSTELLENDE SLAAP

Ze zegde als neurologe en slaapexpert de comfortzone van een klassieke ziekenhuis-carrière vaarwel om op grotere schaal mensen te helpen gezonder te slapen. InBeeld bij ZijSpreekt Inge Declercq over de kracht van herstellende slaap als sleutel voor optimaal functioneren, prestatievermogen en vitaliteit.

Met een aantal bijkomende opleidingen als stevige bagage richtte ze SleepWell&StressLess op. Zo bereikt ze de bedrijfswereld, waar ze aan alle niveaus opleidingen geeft, onder meer over de kracht van gezond slapen. Ze combineert het met haar werk in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Kan je iets dieper ingaan op de beslissing om mensen te helpen om gezonder te slapen?
Slaap is mijn passie en stokpaardje, als ik mensen aan herstellende slaap kan helpen, help ik hen vooral om kwaliteitsvol te leven. Maar “Slaap” zit in een paradox: onmisbaar, hot topic, en toch impopulair. Er wordt veel geschreven en gesproken over slaap, lijstjes met tips voor beter slapen zijn overal te vinden, en toch dit alles steriel. De “to do's en don'ts” wekken geen motivatie op. Dikwijls wordt slaap als tijdverlies beschouwd of leggen we ons neer bij bestaande slaapproblemen. Mensen blijven slaappillen slikken, met alle gevolgen op onze professionele productiviteit en schade aan onze gezondheid van dien. 

Waar komt de interesse voor slaap vandaan?
Slaap is in essentie een neurologisch fenomeen en raakt aan alles, daarom komen specialisten die in de slaapwereld werken uit allerlei disciplines. Ik heb altijd veel belang gehecht aan diversiteit en hou niet van (monotone en limiterende) vakjes. Zo combineerde ik het laatste jaar van mijn studies Geneeskunde  aan de Katholieke Universiteit Leuven met een Bachelor in Filosofie aan de Franstalige ULB. Als neuroloog kregen we vroeger echter in de basisopleiding bitter weinig kennis mee over slaap. Het fenomeen “slaap” begon me meer en meer te intrigeren omdat er enerzijds zoveel patiënten bij mij kwamen met klachten over slaap, energiegebrek en moeheid. Anderzijds is het slaapwereldje per definitie multi-disciplinair. Dus ben ik me verder gaan bekwamen in dit fascinerende domein: universitaire slaapopleidingen, boeken, een universitaire opleiding in de cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CBT-I) aan de ULB, een ICF gecertifieerde coach-opleiding, en aanvullende opleidingen in chrono-biologie en stress-coping technieken.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Mijn ambities zijn dubbel: enerzijds zoveel mogelijk slaap op een innovatieve manier promoten, anderzijds met van de kracht van kwaliteitsvol slapen een mogelijkheid maken die voor iedereen bereikbaar is. 

Hoe zijn de reacties van je publiek?
'Dr. Declercq redt levens met wat ze doet!', 'Bedankt om zo'n complexe materie zo verstaanbaar te maken!', 'Inge gaf workshops bij ons over “The Power of Sleep”, en dat deed ze met enthousiasme, passie en veel dynamisme. Alle deelnemers waren enthousiast om zoveel nieuwe en praktische inzichten over slaap én over waak te krijgen. Als neuroloog en slaapspecialist heeft ze de kunst om haar kennis en expertise op toegankelijke en motiverende wijze over te brengen. We houden er allemaal concrete tips en tricks aan over die werkelijk toepasbaar zijn om onze slaap- en zo ook onze levenskwaliteit te verbeteren.'

In welke bedrijven hebben ze al kunnen genieten van jouw opleidingen?
Een hele lijst: McKinsey&Company, De Lijn Vlaamse Vervoermaatschappij, Jan de Nul, Canon, BICS, ExxonMobil, Abbvie, Barco, Wellways, Otis, Aliaxis, Mensura, Medialaan, Betacowork, Securex, BECI, D'Ieteren Cars, IBIS Hotels, Proximus, Armacell, GIBBIS, Ikea, AGC Glass, Roche, Nationale Loterij, AG Real Estate, Colliers, British Telecom, Bekaert, Continental foods, Europabank, Credendo…

We zijn zeer enthousiast over de lezing van Inge Declercq over de relatie tijd en slaap. Het was boeiend, interessant en leerzaam. Alle aanwezigen en het team van festival MoMeNT hebben er enorm van genoten en gaan haar slaapadviezen ter harte nemen. - Dorien Bollaers - organisator MoMeNT, stad Tongeren zomer 2018.

Inge Declerq ook boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.