INEKE VERDONER OVER HAAR BOEK HET VROUWELIJKE EN HET MANNELIJKE IN BALANS

Zij werkt sinds 2010 als zelfstandig professional vanuit haar Buro voor Vernieuwing. Daarvoor was ze actief in de politiek en een aantal jaren lid van Provinciale Staten en wethouder in Fryslân. In haar carrière is haar aandacht voor het verschil in de posities van vrouwen en mannen een steeds grotere rol gaan spelen. Dit leidde tot het schrijven van een boek. InBeeld bij ZijSpreekt: Ineke Verdoner over haar boek Het Vrouwelijke en het Mannelijke in Balans.

Hoe ben je tot dit boek gekomen?
De subtitel van het boek is Pleidooi voor een levengevende verbintenis en dat is tevens de oneliner waarmee ik de inhoud kan samenvatten; een aanzet tot het nieuwe paradigma dat zo hard nodig is. Want het is nog altijd zo dat vrouwen en mannen geen gelijke waarde  krijgen toebedeeld in de meeste samenlevingen; het feminiene is slechts aanwezig op de achtergrond, het masculiene domineert.

Vanuit die gedachte was de werktitel van het boek lange tijd: ‘Meer Mens Minder Mans'. Dat bekt lekker en geeft ook wel aan waar ik naar toe wil; de wereld is ingericht naar de ordening van mannen en daar doen we onszelf, vrouwen én mannen, te kort mee. Gedurende vele eeuwen zijn vrouwen en het vrouwelijke zo ontkend dat een groot deel van de feminiene energie onzichtbaar is geworden. Maar de titel MMMM klopte steeds minder naar mate ik vorderde in het schrijfproces. Het leek of het naar mannen wijst als niet oké en daar gaat mijn verhaal niet over.

Waar gaat het wel over?
Het boek neemt je mee in opgroeien na de oorlog in een gehavend gezin, de nieuwe energie die in de zestiger jaren losbarst en als gevolg daarvan de opkomst van bewegingen, waaronder de vrouwenbeweging. De schrijfster herkent de onvrede van vrouwen, onderzoekt de socialisatie en maatschappelijke positie van zichzelf, haar moeder en vrouwen in het algemeen en beschrijft de ontdekkingen die ze doet als studente, moeder, zelfstandig onderneemster, muzikante, politica. Gaandeweg groeit haar gevoel van urgentie om de samenhang tussen de wereldwijde problemen en zorgen  – over het klimaat, de financiële wereld, Big Pharma, de oorlogsindustrie –  en de ongelijkwaardigheid tussen het vrouwelijke en het mannelijke te duiden en zichtbaar te maken. 

Wat zijn de reacties?
Het Vrouwelijke en het Mannelijke in Balans leest als een spannende ontdekkingsreis door het leven van de schrijfster, is herkenbaar voor vrouwen en mannen en vraagt nadrukkelijk aandacht om in actie te komen in deze volgende fase van het wereldwijde bewustwordingsproces van elke mens, ten behoeve van elkaar, een betere wereld en van Moeder Aarde in het bijzonder.

Vanaf 15 februari 2021 is het boek (€ 24,50) te bestellen via ineke@verdoner.nl (gesigneerd), bij Uitgeverij Elikser in Leeuwarden en te koop bij de lokale boekhandel.

Ineke Verdoner ook boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.