GEANIMEERDE VERHALEN VERTELLEN MET RAIMKE VAN DEN BEEMT

De vraag hoe je een geanimeerd verhaal vertelt is waar zij zich mee bezighoudt. Ze heeft altijd inspiratie en weet mensen te raken met wat ze doet. InBeeld bij ZijSpreekt is Raimke van den Beemt, animatiemaker en ondernemer.

Alleereerst: wat is een geanimeerd verhaal?

Verhalen vertellen is een belangrijke manier om mensen aan je te binden en een boodschap over te brengen. Een geanimeerd (=bezield) verhaal doet meer dan dat. Het zorgt ervoor dat je mensen raakt en in beweging zet.Ik laat zien hoe je geanimeerd een verhaal verteld, maar ook welke elementen een geanimeerd verhaal nodig heeft.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Als animatiefilmmaker ben ik altijd bezig met het vertellen van verhalen. Storytelling is een hot item, maar wat ik vaak mis bij verhalen is dat ze ook bezieling hebben. Ofwel je echt weten te raken. Vaak is het een onpersoonlijk verhaal, zonder veel emotie. Daar wil ik verandering in brengen.

Wat fascineert je hierin?
Iedereen heeft verhalen, groot of klein. Maar vaak is er angst om zoiets persoonlijks te delen. Of weet men niet waar de inspiratie vandaan gehaald kan worden om tot een verhaal te komen dat anderen raakt.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Geef mij een notitieboek en binnen 15 minuten heb ik 10 ideeën voor nieuwe verhalen op papier staan. Mijn klanten vinden dat vaak heel indrukwekkend, maar dat is het niet. Je kunt jezelf trainen om overal om je heen potentiële verhalen te zien.

Toch klinkt dat wel indrukwekkend. Heb je er altijd al aanleg voor gehad?
Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik altijd verhalen aan het bedenken en uitvoeren was, in mijn verhaaltjesschrift, tekeningen, musicals, toneel, etc. Ik genoot ervan als ik een alternatieve verklaring verzon voor alles om me heen.

En hoe ben je specifiek met animatie(s) in aanraking gekomen?
Animatiefilm kwam gewoon op mijn pad, heel natuurlijk. Het was nooit mijn droom, maar geeft me wel de mogelijkheid om zelf verhalen te bedenken en om te zetten naar materie. Daarnaast kent animatie geen beperkingen, zoals andere communicatievormen wel hebben. Maar die manier om vanuit mogelijkheden te denken is natuurlijk ook heel relevant voor alle andere mensen in deze tijd.

Wie heeft je geïnspireerd?
Ik vind het verhaal van Disney erg mooi. Zijn levensverhaal is bijna een Disney-film op zich. Een groots verlangen dat zich door obstakels heen beweegt om uiteindelijk iets te worden wat miljoenen mensen verwonderd en inspireert.

Wat wil je bereiken met je expertise?
Dat mensen meer geanimeerde verhalen gaan delen. Meer impact maken met het vertellen van verhalen, om zo de verbondenheid met elkaar te vergroten. Maar ook het stimuleren van empathie en fantasie. Uiteindelijk wil ik ook gewoon een mooiere inspirerende wereld creëren.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Enthousiast en geboeid. In mijn verhaal is veel ruimte voor interactie en ik vertel zelf ook de nodige anekdotes en verhalen. Waardoor het een afwisselend geheel wordt en er ook veel gelachen mag worden.

Inspirerende verhalenverteller Raimke van den Beemt-Groothuizen boeken? Bekijk haar profiel en bel met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Mediaplatform Vaker in de Media ((VIDMnl) en Sprekersbureau ZijSpreekt reikten in de week van 5 februari 2018 veertien prijzen uit aan de vrouwelijke experts die zich volgens het publiek het best hebben geprofileerd in de media. Samenstelling compilatie uitreiking: VIDMnl

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.