ALICE FABER MAAKT DE OVERGANG BESPREEKBAAR

Zij is dagvoorzitter, columnist, loopbaanadviseur en theatermaker. In haar werk zet ze graag haar wijsheid in, tegenwoordig om andere vrouwen te steunen in de overgang. InBeeld bij ZijSpreekt: Alice Faber maakt de overgang bespreekbaar.

Wat drijft jou om dit onderwerp op te pakken?
Persoonlijk heeft de overgang veel meer impact gehad op mijn leven dan dat iemand me ooit van te voren had verteld. Ik ben grootgebracht met vooral schrikbeelden over de overgang: breinblubber en nachtzweten. Vrouwen maken elkaar van alles wijs “Pas maar op, je hebt het mooiste nu gehad!”. De overgang wordt in allerlei landelijke talkshows weggezet als “niet sexy”, daar kan ik me echt boos over maken. Echt boos, niet een opvlieger die voorbij waait :)

Maar er is ook veel wijsheid over de overgang die niet gedeeld wordt. Overgangsklachten worden door bedrijfsartsen vaak gelabeld als burn-out klachten. Veel loopbaanvragen en twijfels over het huidige werk doemen op in deze fase. De hormoonhuishouding verandert en ook de behoefte om te zorgen neemt drastisch af. Ondertussen blijft de moderne vrouw juist maar door zorgen omdat de kinderen niet uitvliegen en de ouders een beroep doen op mantelzorg. Dit veroorzaakt enorm veel stress en juist stress verergert de overgangsklachten. 

Voor sommige vrouwen is de tweede pubertijd het moment om hun levens drastisch om te gooien en gaan ze eindelijk dat doen waar ze altijd al naar verlangden. Voor sommige vrouwen pakt het anders uit, dus niet: “Je hebt het mooiste gehad” maar “Het mooiste moet nog komen”. Misschien behoor ik wel tot die categorie. Maar voor het zover is moet je door diepe dalen en onderweg veel moed verzamelen. 

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik wil graag het complete verhaal over de overgang over de bühne brengen. Zoveel mogelijk vrouwen, werkgevers, partners bereiken met theatercollege's, workshops en webinars. Ik heb me verdiept in de fysieke, mentale, spirituele en maatschappelijke aspecten en tijdens het onderdeel “feiten & fabels” schrik ik soms van de antwoorden uit het publiek. Daar valt veel winst te behalen; kennis is macht en zelfzorg begint bij zelfbewustzijn. Werkgevers zijn nieuwsgierig naar de duurzame inzetbaarheid van hun vrouwelijk medewerkers en raken tijdens mijn programma's betrokken en gemotiveerd om het op de kaart te krijgen. Ik ben zelf door schade en schande wijs geworden en wil vooral die wijsheid nu delen.

Vrouwen worden wakker, we zien het als beweging in de hele maatschappij; We kussen onszelf en anderen wakker en wachten niet meer op de prins. Heerlijk toch, in die nieuwe golf beweeg ik graag mee. Misschien ben ik wel een oude feministe, of een eigentijdse heks, of slimme meid die op haar toekomst is voorbereid….what's in a name?

Ik ben een vrouw met een missie en ga mijn ziel en zaligheid hier in gooien, het liefst in co-creatie met anderen!

Meer weten over Alice Faber? Bekijk haar profiel en neem voor boekingen contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.