VROUW IN DE MEDIA AWARD 2020 VOOR HOOFDECONOOM MARIEKE BLOM

 

Hoofdeconoom ING Nederland Marieke Blom is de winnaar van de twaalfde landelijke Vrouw in de Media Award 2020.  Zij kreeg de award virtueel overhandigd door de prijswinnaar 2019, Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld. De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 7000 mensen brachten een stem uit.  De landelijke award (een beeld van Ellen Buchwaldt) werd tijdens een zoombijeenkomst in aanwezigheid van 10 van de 14 genomineerden uitgereikt.

Marieke Blom reageerde verheugd: 'Ik vind het onwijs eervol om de nummer 1 te zijn van deze geweldige genomineerden. Het onderstreept wat ik zo belangijk vind, mijn thema begrijpelijk maken. Als we meer mensen bij dit heel ingewikkelde onderwerp weten te betrekken door het toegankelijk te maken, dan maken we het meer democratischer. Het zijn nog altijd de mannen die aan de poen zitten en daarmee sturen ze onze wereld en ik hoop het verschil te kunnen maken. Echt heel leuk deze erkenning'.

Economie op heldere wijze geduid
Marieke Blom is één van de veertien genomineerde vrouwelijke deskundigen voor de landelijke award die zich in 2020 in de media heeft geprofileerd.  Samen met spoedeisende eerstehulparts Heleen Lameijer en conservator Abbie Vandivere kreeg ze de meeste stemmen. De jury koos uit de top drie unaniem voor Blom, omdat ze haar expertise breed heeft gedeeld in de media (radio, televisie, kranten, in podcasts, internet en op social media). Ze is in haar optredens een baken van rust in de financiële hectiek, die 2020 kenmerkte. Ze weet in een tijd van coronacrisis waar emoties hoog opliepen in haar analyses de rust te bewaren en ingewikkelde economische onderwerpen op een heldere manier  voor een breed publiek toegankelijk en begrijpelijk te maken. De stemmers: “Een vrouw in een stoel waar meestal mannen zitten. Marieke Blom geeft zeer goede uitleg over effect van coronamaatregelen op de gehele economie. Duidelijke analyses en to-the-point. Economie heeft de naam droog en eenzijdig (het gaat alleen maar om geld) te zijn. Marieke maakt het fris, actueel en persoonlijk! Ze heeft de gave om complexe zaken heel duidelijk uit te leggen. Geeft situaties en consequenties weer. Gaat geen keiharde discussie met anderen aan c.q. dringt geen mening op en laat de kijker/lezer zelf bepalen. Ze is een rolmodel; een vrouw die binnen een mannenbolwerk een pad vrijmaakt voor andere vrouwen om zich te profileren voor wat ze waard zijn! Door haar ga je economie beter begrijpen en leuk vinden. Helder, zakelijk, kort en gewoon leuk. Een topeconoom.”

Pionier inzet communicatie medische wereld
Heleen Lameijer
belandde samen met Blom en Vandivere in de top drie van de meeste stemmen. Zij is spoedeisende hulparts Medisch Centrum Leeuwarden, wetenschapper en staat bekend als de ‘instagramdokter'. Via dit medium doet ze op een heldere, toegankelijke verslag van de dagelijkse praktijk. Ze is binnen haar vakgebied een pionier met hoe ze communicatie inzet om de medische wereld dichterbij de mens te brengen. Als niet-MOT-lid geeft ze uitleg over het effect van de pandemie, de totstandkoming van de vaccins en maakt ze medische kennis begrijpelijk voor iedereen. De stemmers: ‘Heleen Lameijer inspireert jongvolwassenen op een leuke manier hoe om te gaan met gezondheid en de coronacrisis. Daarnaast geeft ze een uniek kijkje achter de schermen als seh-arts; Haar uitleg helpt mij te relativeren, weten is macht. Een vrolijke, gedreven dokter die lichtpuntjes brengt in deze tijd'.

Wereldpers met Meisje met de Parel
Abbie Vandivere is restaurator schilderijen bij het Mauritshuis en hoofdonderzoeker van het veelbesproken project over het wetenschappelijk onderzoek van Vermeers Meisje met de Parel. Met dit onderzoek wist ze nieuwe feiten boven tafel te krijgen, o.a. dat Vermeer oorspronkelijk wimpers had geschilderd. Ze haalde de wereldpers ermee en wist de aandacht te vestigen op de rijkdom aan kennis die achter conservering en restauratie schuilgaat. Op deze wijze ging er meer aandacht uit naar kunst en cultuur. De stemmers: ‘Abbie Vandivere is een professionele en sterke vrouw die wetenschap helder kan overbrengen aan een breed publiek met passie, kunde en enthousiasme; Ze verwoordt het goed in de media; Knap om met een minder vanzelfsprekend onderwerp, buiten de actualiteiten van de dag, toch veel media-aandacht te krijgen; De enige die uitsluitend positief nieuws bracht'.

Aandeel experts m/v aan tafel in talkshows en andere media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. O.a. uit onderzoek naar representatie van mannen en vrouwen in Nederlandse nieuws en informatieve tv-programma's van het Commissariaat voor de Media (eind 2019)  blijkt dat als er om specifieke deskundigheid wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij politici of experts, vrouwen veel minder in beeld zijn dan mannen (23,2 procent). Uit eerder onderzoek bleek al dat van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) 19,5 procent vrouw is. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia (radio, kranten, televisie en nieuwssites) is in de afgelopen twintig jaar nauwelijks verbeterd (bron:  http://youcantbewhatyoucantsee.com/ .

Eerdere winnaressen
Het is de twaalfde keer dat de Vrouw in de Media Award is uitgereikt (foto bekendmaking met Blom, Bicanic en initiatiefnemers). Eerder ging de landelijke award naar Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld (2019), Janneke Wittekoek, cardioloog en directeur van de Heartlife kliniek (2018), Annemarie Heite, woordvoerder aardbevingsproblematiek Groningen (2017), atleet Dafne Schippers (2016), longarts Wanda de Kanter (2015 en 2014), dressuurrijder en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabist Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009). 

Over de jury
Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl.  Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. De jury bestaande uit Marianne Verhoeven (hoofdredacteur maandblad Opzij en voorzitter van de jury), Ann-Lynn Hamelink (eindredacteur/presentatrice RTL-Z) en Maria Punch (stemcoach, presentatietrainer BNR-radio), maakte vervolgens de keuze uit de drie experts die de meeste stemmen kregen. Hierbij hebben zij gekeken naar de brede aanwezigheid in de media, interviews, impact en uitstraling, diversiteit.

Kunstenares Ellen Buchwaldt leverde voor het zesde jaar de award. Dit keer kreeg het beeld de naam Storm en gezien deze tijd een afneembaar mondkapje.

De landelijke prijs is op woensdagavond 3 februari 2021 bekendgemaakt en virtueel overhandigd tijdens een zoomevent. Nog in zijn geheel terug te zien via deze link.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van deze uitreiking.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Videoverslag van de online uitreiking van de Vrouw in de Media-award 2020, met onder meer initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg. Winnaar van de twaalfde editie is Hoofdeconoom ING Nederland Marieke Blom. Zij kreeg de award virtueel overhandigd door de prijswinnaar 2019, Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.