STEMBUS GEOPEND VOOR DE LANDELIJKE VROUW IN DE MEDIA AWARDS 2022

De winnaars van de regionale Vrouw in de Media Awards 2022 zijn bekend en zij maken zich op voor de landelijke awardverkiezing. Voor de inspiratieprijs You Go Girl Award zijn elf experts genomineerd. De stembus is geopend op www.vrouwindemedia.nl. Stemmen kan tot en met 31 januari a.s. De awards zijn een initiatief van Expertdatabase Vaker in de Media en sprekersbureau ZijSpreekt. 

Vanaf vandaag kan het publiek stemmen op de genomineerden, en aangeven wie zij zien als de deskundigen die zich het best heeft geprofileerd in de media.

Genomineerd voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2022 zijn de twaalf winnaars van de regionale awards (bekendgemaakt op 17 januari). Het zijn in alfabetische volgorde (foto's van links naar rechts):

 • Rabia Alizadah, winnaar Noord-Brabant, sociaal onderneemster. Vanuit haar familierestaurants en stichting werkt ze aan een inclusieve samenleving waarbij ze mensen met een asielachtergrond mogelijkheden biedt om financieel zelfstandig en emotioneel onderdeel te worden van de maatschappij. (foto: Neven fotografie)
 • Marieke van Beers, winnaar Gelderland, boerin gemengd bedrijf (o.a. varkens). Op zoek naar nieuwe wegen en manieren om te boeren. (foto: Marieke Peters)
 • Angélique Duijndam, winnaar Zeeland, maatschappelijk werker. Bekend van Anti Discriminatie Bureau Zeeland en meermaals in het nieuws met de strijd voor slavernijmonument en excuses slavernijverleden. (foto: Jan Wijkstra)
 • Adine Faber-Versluis, winnaar Friesland, financieel expert, oprichter platform LekkerLevenMetMinder.nl en de Money Mind Academy. Zet zich in voor financiële bewustwording en financiële vrijheid onder vrouwen, door geldzaken praktisch, leuk, duidelijk en inspirerend te maken. (foto: Chantal de Baar MOONfotografie)
 • Inge Godthelp-Teunissen, winnaar Limburg, politiechef bij Politie Nederland, eenheid Limburg. Ze pleit voor meer diversiteit en variëteit binnen de politieorganisatie en voor leiderschap met de focus op integriteit, de menselijke maat en vernieuwingsgerichtheid. (foto: Politie ANP)
 • Mirjam Kaijer, winnaar Noord-Holland, journalist/columnist. Vraagt aandacht voor gezondheidszorg vrouwen. Schreef 'Ik ben geen man' over onverklaarde gezondheidsklachten. Startte 'Voices for Women' en pleit in petitie voor meer onderzoek man-vrouwverschillen in de zorg. (foto: Duco de Vries)
 • Lily Monori van Dijken, winnaar Utrecht, schrijver en spreker. Zorgt voor aandacht voor pleegzorg. Zij is nu zelf een volwassen pleegkind en komt met haar indrukwekkend verhaal in de media. (foto: Ursula fotografie)
 • Aya Selman, winnaar Flevoland, raadslid PvdA Almere en verpleegkundige. Ze komt regelmatig in de media vanwege haar maaschappelijke betrokkenheid, met name voor vluchtelingen en de armere mensen. (foto: Arno Massee)
 • Sterrin Smalbrugge, winnaar Overijssel, ecoloog, die veel weet van reptielen. Bekend van haar theatershows, het tv-programma Reptielengek! en haar deelname aan Expeditie Robinson. Schreef Het fascinerende leven van reptielen. (foto: Amy Derksen)
 • Emine Ugur, winnaar Zuid-Holland, sociaal dienstverlener. Schrijft columns in Trouw en strijdt om het stigma van armoede af te halen (foto: eigen portret)
 • Daisy Veenstra, winnaar Groningen, is als rappende psycholoog zeer populair op TikTok, bereikt met haar muziek tienduizenden jongeren met lastige thema's zoals eenzaamheid, onzekerheid en depressie. (foto: Bruce Coolen)
 • Vera Vos, winnaar Drenthe, vormgever en oprichter Passie op het platteland. Zet maatschappelijke-culturele projecten op in-en-rondom Drenthe en probeert op een creatieve manier de sociale cohesie te versterken. (foto: Manon Hessels)

De Vrouw in de Media Award wordt voor de veertiende keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar Neelie Kroes (2009), Femke Halsema (2010), Petra Stienen (2011), Tineke Ceelen (2012), Anky van Grunsven (2013), Wanda de Kanter (2014 en 2015), Dafne Schippers (2016), Annemarie Heite (2017), Janneke Wittekoek (2018), Iva Bicanic (2019), Marieke Blom (2020) en Joyce Sylvester (2021). 

You Go Girl Award
De You Go Girl Award is een inspiratie/aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke deskundigen die in 2022 meer zichtbaar zijn geweest in de media. Tot 1 december jl. konden er deskundigen worden aangemeld. Uit de vele voordrachten heeft de jury 11 vrouwelijke deskundigen geselecteerd.

De jury bestaande uit Maria Punch (stemcoach, presentatietrainer BNR-radio en voorzitter van de jury), Ann-Lynn Hamelink (eindredacteur/presentatrice RTL-Z) en Afke Boven (presentatrice NOS-Journaal), nomineert voor deze aanmoedigingsprijs in alfabetische volgorde:

 • Merel Braakman: Persoonlijk leiderschapscoach heeft met No Wine Today de missie om mensen bewuster te laten omgaan met hun drankgebruik. Dat ze nadenken over de vraag waarom je drinkt en laten inzien dat je een betere versie van jezelf wordt als je niet meer iedere dag drinkt. (fotocredit: Marijke Kodden)
 • Milou Deelen: Journalist, schrijfster én feminist, schreef het boek Hoe doen we het? Een zoektocht naar het seksleven van vrouwen. In de media over seksisme, slutshaming en gedeelde verantwoordelijkheid van anticonceptie. (fotocredit: Tatjana Almuli)
 • Katja Herbers: Actrice en klimaatactivist. Bekend van haar rol in de televisieserie Divorce en hoofdrol in de Amerikaanse tv-serie Evil, sloot zich nav ‘een klimaatdepressie' in 2022 aan bij Extinction Rebellion om een vuist te maken tegen klimaatverandering. (fotocredit: Romy Treebusch)
 • Chanel Matil Lodik: Expert op het gebied van diversiteit & inclusie, spreker, influencer en schrijver van het Antiracismehandboek (eind '21). Initiatiefnemer platform Meer kleur in de media. Geeft praktische tips hóé in actie te komen en wat je kunt doen tegen racisme. (fotocredit: Bete van Meeuwen)
 • Hui-Hui Pan: Oprichter van PAC (Pan Asian Collective) voor meer zichtbaarheid en representatie van mensen met Aziatische wortels. Ze zet zich in voor deze grote groep in Nederland die niet snel voor zichzelf opkomt en creëert meer bewustzijn, programma's en initiatieven om experts met Aziatische roots een podium te bieden. (fotocredit: Jimmy on the Run)
 • Eva Rovers: Schrijver, spreker over burgerberaad, klimaat, nieuwe democratie. In 2022 verscheen het veel besproken ‘Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie'. Hierin stelt ze dat burgers cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd. (fotocredit: Frank Ruiter)  
 • Zahra Runderkamp: Onderzoeker naar diversiteit in de politiek en wordt de ‘twitterende wetenschapper' genoemd. Ze werkt aan een proefschrift in de politicologie over het aandeel van vrouwen en minderheden in de Nederlandse lokale en nationale politiek. Meer vrouwen en migranten in de raad vergroot herkenbaarheid. 
 • Esther de Snoo: Hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, vakblad voor boeren en tuinders van LTO. Spreekt zich uit over de toekomst van de landbouw in Nederland, de stikstofproblematiek en de transitie waar de land- en tuinbouw middenin zit.
 • Sophie Straat: Muzikant, schrijft en zingt levensliederen met een serieuze knipoog. Over sociaal maatschappelijke onderwerpen zoals seksisme en gentrificatie. Bekend als protestzanger en smartlappenzangeres. Sophie Schwartz (haar eigen naam): ‘Ik wil Kamervragen oproepen met onze liedjes'. (fotocredit: Sabine Rovers)  
 • Stella de Swart: Adviseur en raadgever op het gebied van armoede, schulden en geldnood. Schreef als ervaringsdeskundige Armoede krijg je gratis (2021). Ze deelt haar verhaal hoe ze uit de armoede is gekomen op radio, tv en in de bladen.
 • Henriette Wijnen: Expert ongewenst gedrag aanpakken. Ze ontwikkelde een methode waarmee je (on)gewenst gedrag en integriteit bespreekbaar maakt binnen de organisatie. Het gesprek erover voeren is belangrijk voor meer vertrouwen en psychologische veiligheid.

Wie krijgen de Vrouw in de Media Awards 2022?
Stem op de landelijke en de You Go Girl Award via www.vrouwindemedia.nl en laat ook anderen weten dat zij hun stem kunnen uitbrengen op de meest geprofileerde vrouw in het nieuws. Tot en met 31 januari is de stembus geopend. Waarna de jury zich nog buigt over de drie die de meeste stemmen hebben ontvangen. 6 februari worden de winnaars 's avonds via een zoombijeenkomst bekendgemaakt.

De prijzen zijn beelden gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.

De Vrouw in de Media Awards 2022 worden mede mogelijk gemaakt door:

ZijSpreekt Logo RGB Logo Ellen Buchwaldt 

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.