EERBETOON AAN 100 JAAR MEDIAVROUWEN

In het kader van 100 jaar Mediastad hebben drie beeldend kunstenaars een expositie samengesteld als ode aan de vrouwen die in de media werken of gewerkt hebben, zowel voor als achter de schermen. Tot 1 september nog te zien in het Raadhuis, daarna in de bibliotheek van Hilversum.

De beeldend kunstenaars Elganan Jelsma, Romanina Mandricardo en Hanke Wiegand hebben ieder naar eigen kunstzinnig inzicht, een aantal mediavrouwen verbeeld. 100 vrouwen uit de media van de afgelopen 100 jaar. Van Harriet Freezer toen en Eva Jinek nu. 'Het is een willekeurige samenstelling, omdat er veel meer dan 100 vrouwen zijn die hun sporen verdiend hebben in de media,' aldus Hanke Wiegand.

Ze vond het een uitdaging om drie vrouwen te portretteren: 'In mijn ogen pioniers in de jaren '70 en '80 en nog steeds actief op hun eigen wijze in de media.' We zien: Marga Miltenburg (oud-KRO en directeur van ZijSpreekt) naast omroepcoryfee Tineke de Nooij en presentatrice Vivian Boelen.

Hanke maakte ook 100 kleine mediaportretten/kaarten (o.a. Eva Jinek, Violet Falkenburg en Janneke van Heugten) en werkte samen met Rutger Paets om een speciale editie van de zgn. Stokers Gazet samen te stellen. De Gazet is met de hand en met loden giet-letters gedrukt. Er kwam geen computer aan te pas!

Elganan heeft zich voornamelijk toegelegd op linosneden en enkele gemengde technieken (o.a. Linda de Mol en Sonja Barend), Romanina heeft de mediavrouwen (o.a. Maartje van Weegen) gefotografeerd met hun favoriete boek.

Marga Miltenburg (zeer verguld met dit eerbetoon en resultaat) bekeek samen met Hanke Wiegand haar portret. De tentoonstelling in het Raadhuis Hilversum is nog tot 1 september aldaar te bekijken en daarna vanaf 17 september t/m 31 oktober 2018 in de Bibliotheek aan de s' Gravelandseweg 55. Zie ook facebook artwomenreading.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Programmamaker/presentatrice Eva Eikhout ontving op 23 februari 2022 aan de Waalkade in Nijmegen de YGG-award 2021.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.