« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Vertrouwen en Leiderschap

Vertrouwen werkt!

Pauline Voortman is gespecialiseerd in het werken aan een cultuur van vertrouwen in organisaties. Het thema leeft, maar zij merkt ook dat er soms barrieres overwonnen moeten worden wanneer het thema ’Werken aan Vertrouwen’ geagendeerd wordt: het management is bang dat medewerkers zullen reageren in de trant van ‘vertrouwen jullie ons dan niet?’ Of ze zijn bang dat als ze gaan roeren in hun ogenschijnlijk rustige vijvertje, er teveel overhoop gehaald wordt. Kortom het roept negatieve emoties op en dat belemmert het preventief werken aan een cultuur van vertrouwen. Met hoog ziekteverzuim, hoge juridische kosten en lagere productieviteit tot gevolg. Terwijl in een cultuur van vertrouwen mensen duurzaam inzetbaar zijn, eigenaarschap voelen en dus verantwoordelijkheid nemen, zich betrokken voelen en goed in staat zijn om hun problemen en conflicten op te lossen. Ze pleit daarom voor gedurfd leiderschap. Heb je de moed om te gaan voor vertrouwen?

Pauline studeerde na haar gymnasiumdiploma rechten en bedrijfskunde. Ze begon haar carriëre in 1982 als beleidsmedewerker opleidingen bij de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (nu KVB).

Vanaf 1983 tot 2000 werkte zij in de audiovisuele industrie in zowel Nederland als Italië ( NOS, NOB, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Cinecittà International en het Europese Mediaprogramma). Opleiden en projectmanagement zijn in deze jaren kernactiviteiten geweest.

Deze ervaringen kwamen goed van pas toen zij in 2000 het trainersvak instapte via haar samenwerking met Bureau Zuidema. Het optimaliseren van de combinatie tussen inhoudelijke professionele kennis, talenten, communicatieve en (zelf)reflectieve vaardigheden van mensen enerzijds en het inrichten van organisatorische processen anderzijds, is een thema dat haar bezighoudt.

Ze heeft in 2004 dit onderwerp als wetenschappelijk onderzoeksgebied opgepakt wat ertoe geleid heeft dat zij zich nader is gaan verdiepen in het thema vertrouwen. In 2012 promoveerde zij aan de Erasmus Universiteit, richtte zij haar eigen adviesbureau op, gespecialiseerd in het werken aan vertrouwen in organisaties en schreef ze het boek ’Vertrouwen Werkt’.

Vertrouwen als kompas, werken aan een cultuur van vertrouwen is haar tweede boek, dat eind 2019 verscheen. Ze geeft hierin een diagnose en een aanpak op basis waarvan je zelf aan oplossingen kunt werken. Eerst begrijpen  wat vertrouwen in de kern is en pas daarna handelen. 

Pauline: ’Ik bied in mijn lezingen een combinatie van theoretische kennis en praktijkvoorbeelden en kan vanuit mijn trainerservaring goed overweg met interactieve werkvormen’. 

Ze spreekt over vertrouwen creëren en herstellen in organisaties. Zie haar optreden tijdens TEDx Radboud Universiteit 2013Lees ook haar InBeeld.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Pauline Voortman boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN