PAULINE VOORTMAN OVER HET BELANG VAN VERTROUWEN

Werken aan vertrouwen gaat enerzijds over de ‘harde kant' van organiseren: de juiste dingen doen, en anderzijds over de ‘zachte kant': de dingen op de juiste manier doen, zodat iedereen ruimte en verbinding voelt om zodoende het beste in elkaar naar boven te halen. InBeeld bij ZijSpreekt organisatiedeskundige Pauline Voortman over werken aan vertrouwen als sleutel voor verbinding en begrip.

Hoe is de passie in vertrouwen tot stand gekomen?
Ik ben bedrijfskundige, dus een generalist en lang op zoek naar echte bevlogenheid in het werk. Ik woonde in verschillende landen en heb ervaring als beleidsmedewerker, projectleider, trainer, wetenschappelijk onderzoeker en organisatie-ontwikkelaar. En mijn echte passie in het werk kwam naar boven toen ik me ging verdiepen in het thema vertrouwen in organisaties, het thema van mijn promotie-onderzoek. Ik heb zelf de switch gemaakt van projectleider met aandacht voor vooral werkprocessen en logistiek naar trainer van managementvaardigheden met de nadruk op communicatie en reflectie en aandacht voor mensen. Toen ik wetenschappelijk onderzoek ging doen kwamen deze aandachtsgebieden bij elkaar.

Waar komt die interesse vandaan?
Door lang in Rome gewoond en gewerkt te hebben, weet ik wat het is om in een ‘low trust society' te leven. Dat is af en toe echt niet prettig en daarom realiseer ik me des te beter de goede dingen in de Nederlandse cultuur. Wel is het zaak om waakzaam te zijn en samen actief te werken aan de waarden waar wij voor staan. Dat begint bij bewustwording. Je ziet het pas als je het doorhebt, om Johan Cruijff te citeren.

Wat fascineert je hierin?
Ik realiseerde mij dat wij door onze opleiding en ervaring gewend zijn met een bepaalde blik te kijken waardoor wij maar een deel van de werkelijkheid zien. Zelf doe ik mijn best nu zo breed mogelijk te kijken en anderen hiertoe ook te inspireren.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Ik merk sinds ik van werken aan vertrouwen mijn werk heb gemaakt dat mensen het thema vertrouwen heel belangrijk vinden, maar het eng vinden om hier actief aan te werken. ‘Vertrouwen is voor ons geen issue' hoor ik dan. Ze zijn bang dat het agenderen van vertrouwen gezien wordt als een motie van wantrouwen. Dat is nog een hobbel die we met elkaar moeten nemen, want ik zie ook dat het wel agenderen juist zorgt voor meer aandacht voor elkaar en dus voor verbinding en begrip.

Wie wil je bereiken met je verhaal? 
Ik wil heel werkend Nederland bereiken, omdat op het werk mensen in samenwerkingsverbanden functioneren en dat lukt het best als er sprake is van een cultuur van vertrouwen. Leidinggevenden spelen hierbij een belangrijke rol, zij hebben een voorbeeldfunctie. Zij zijn mijn belangrijkste doelgroep.

Pauline Voortman ook boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.