TRAINER-COACH ANNEMIEKE MARS OVER BURN-OUT EN ROUW

Als trainer/coach ziet zij bij haar opdrachtgevers dat er de laatste jaren steeds vaker medewerkers 2019uitvallen. Door burn-out, maar ook door (onverwerkte) rouw of een mix daarvan. InBeeld bij ZijSpreekt Annemieke Mars over de preventie en aanpak van burn-out en rouw op het werk. 

Waarom combineer je burn-out en rouw?
Er zijn veel overeenkomsten tussen burn-out en rouw. Beide hebben veel impact op de medewerker in kwestie, de collega's en de leidinggevende. Werkgevers vinden burn-out en rouw vaak ‘eng', ze weten niet goed wat te doen. Constructieve en tijdige afstemming tussen leidinggevende, HR en bedrijfsarts ontbreekt nogal eens. Hoewel burn-out regelmatig in het nieuws is, hebben veel organisaties onvoldoende actuele kennis van de daadwerkelijke oorzaken. Daardoor hebben ze geen goed zicht op de kansen voor preventie en duurzame re-integratie. Ook inzicht in rouwverwerking en hoe medewerkers daarbij vanuit werkgeverszijde te begeleiden ontbreekt vaak.

Waarom is dit urgent?
Uitval van medewerkers als gevolg van burn-out en rouw kost organisaties jaarlijks miljarden euro's. Om nog niet te spreken van de immateriële schade voor alle betrokkenen. Mensen zitten soms wekenlang thuis voordat er iets gebeurt. En wanneer er iets gebeurt is dat niet altijd het juiste.

Wie is jouw doelgroep?
Ik richt me vooral op leidinggevenden, HR managers en bedrijfsartsen. Zij zijn degenen die het verschil kunnen maken binnen organisaties. Ook geef ik workshops voor teams. Daar waar het specifiek gaat om rouw op het werk, werk ik samen met Chantal Frederiks, ervaringsdeskundige en spreker/trainer/coach op het gebied van rouw.

Wat wil je bereiken?
Wanneer we met elkaar de complexe thematiek van burn-out en rouw beter begrijpen, kunnen we er effectiever mee omgaan. Bij burn-out is mijn doel vooral om tot meer preventie te komen, door gedegen inzicht in de oorzaken. Daarnaast is mijn streven dat werkgevers een passende individuele aanpak kunnen inzetten als een medewerker toch met burn-out uitvalt. Bij rouw vind ik het belangrijk dat HR, de leidinggevende en het team weten wat ze wel en niet moeten doen om de rouwende collega te steunen.

Waarom wil je dit bereiken?
In alle gevallen gaat het me erom dat mensen het op hun werk naar hun zin hebben, doen waar ze goed in zijn, een veilige en stimulerende werkomgeving ervaren en goed functioneren.

Annemieke Mars boeken met haar lezing of workshop? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.