THEATER OVER HOE KWETSBAARHEID EEN KRACHT KAN WORDEN: CAMIE BONGER IN BEELD BIJ ZIJSPREEKT

Transformatietheater om menselijk gedrag en denkwijzen in beeld te brengen en vooral bespreekbaar te maken. Door de verhalende vorm is er ruimte om zelf te reflecteren en conclusies te trekken. InBeeld bij ZijSpreekt theatermaker Camie Bonger over haar missie openhartigheid ís een kracht.

Wat is jouw verhaal?
Als theatermaker gebruik ik mijn emotionele intelligentie om mij in te leven in de vraag van de opdrachtgever. Vervolgens schrijf ik dan vaak een monoloog op maat, waarbij ruimte blijft voor improvisatie en interactie met het publiek. Hierdoor kan het publiek zichzelf en de eigen emoties op een veilige manier gaan ervaren. Door de verhalende vorm is er ruimte om zelf te reflecteren en conclusies te trekken. Soms wordt er gehuild, maar nog vaker wordt er gelachen. Als reactie kreeg ik eens: "deze voorstelling scheelt weer 80 therapie sessies." Een kroon op mijn (innerlijk) werk. Steeds vaker word ik gekoppeld aan evenementen over bewustwording.

Waar gaan de voorstellingen over?
In de praktijk maak ik verschillende voorstellingen. Zo heb ik een voorstelling over social media gemaakt, waarbij het publiek elkaar uiteindelijk in stilte in de ogen kijkt. Ook heb ik een monoloog geschreven om vrouwen te inspireren aan het werk te gaan en een theaterstuk waarin hulpverleners en jongeren in de jeugdzorg hun ervaringen delen. Graag geef ik een stem aan onderdrukte gevoelens, bijvoorbeeld aan die van 'niemandskinderen': (jong) volwassenen opgegroeid in een probleem gezin. Het doel is altijd om tot inzicht te komen, te inspireren, te bekrachtigen en de dienstverlening te verbeteren.

Wat fascineert jou aan deze thema's?
Het fascineert me hoeveel overeenkomsten er in persoonlijke verhalen zitten, maar dat we dit vaak niet van elkaar weten. Wat mij ook fascineert dat emoties en het gedrag wat daar uit voort komt, vaak taboe zijn. Zodra het taboe doorbroken wordt en mensen beginnen te delen, blijkt er een enorme opluchting te zijn. De jongeren uit de jeugdzorg die ik hierover heb gesproken, zeggen allemaal dat ze hulpverleners pas vertrouwen als zij iets delen over zichzelf. Ze willen niet als een dossier of probleem gezien worden, maar hebben vooral behoefte aan iemand die naar hen luistert.

Heb je hier persoonlijke ervaring mee?
Ik ben opgegroeid in een onveilige thuissituatie, waardoor het transformeren van angst naar vertrouwen een persoonlijke zoektocht is geworden. Het delen van emoties bleek één van de krachtigste manieren om een geborgen situatie te creëren.

Wat wil je bereiken met de voorstellingen?
Ik wil hulpverleners, hun cliënten en mensen die zichzelf willen ontwikkelen helpen om in te zien dat openhartigheid een kracht is. Juist daardoor kunnen we anderen zonder oordeel en geweld ontmoeten. Openheid maakt ruimte voor herkenning en erkenning. Het is noodzakelijk om goede relaties op te bouwen. Delen is helen. Ik wil mensen laten zien dat kwetsbaarheid een kracht kan worden.

Wie hebben je geïnspireerd?
Ik ben o.a. geïnspireerd door Eckhart Tolle, Maya D'Angelou, Nelson Mandela, Brené Brown, Thomas D'Ansembourg & David van Reybrouck (Vrede kun je leren) en Marshall B. Rosenberg (Geweldloze communicatie).

Camie Bonger voor een inspirerende lezing/voorstelling. Bekijk haar profiel en neem vooral contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.