RIANCA EVERS ZET MET DE WAARHEID DINGEN IN BEWEGING

Ze is spreker, auteur en mentor rondom transformationele verandering en transformationeel leiderschap. Zij schreef twee boeken over Samensturing, waarin ze beschrijft hoe je organiseert vanuit gedeelde verantwoordelijkheid en een sterke collectieve identiteit. Ze is van mening dat we in deze tijd te maken hebben met een collectieve identiteitscrisis die de oorzaak is van de meeste van onze problemen. InBeeld bij ZijSpreekt: Rianca Evers over mensen en jezelf echt zien.

Wat is jouw verhaal?
Transformatie heeft mij altijd gefascineerd. Al in de tijd dat ik in de verslavingszorg werkte vond ik oppervlakkige (gedrags)therapieën niet voldoende. Ik wilde altijd de beweegredenen en diepere overtuigingen van mensen weten. Ik schreef mijn scriptie over de relatie tussen zingevingsproblematiek en verslaving en studeerde daarmee cum laude af.

Waar gaat het over?
Transformatie vindt altijd plaats op het niveau van identiteit en onze diepste overtuigingen. We zijn als een boom, niet de takken maar de wortels bepalen welke vrucht je voortbrengt. Als we stoppen met bezig zijn met alleen de uiterlijke dingen, de vruchten die mensen zien en hoe onze ‘etalage' eruit ziet, of alleen maar plannen, taken en processen (de takken) dan missen we ons werkelijke potentieel. Pas als we onze wortels kennen, zo nodig verwijderen en nieuwe planten, en ons handelen daarmee in lijn brengen, kunnen we echte transformationele verandering realiseren.

Wat fascineert je hierin?
Ik geloof dus ook dat we de meeste problemen in onze samenleving veel te oppervlakkig aanpakken en ze vaak juist erger maken en versterken. Denk aan de business rondom schuldenproblematiek, maar ook alleen liefdadigheid zonder het diepere gesprek te voeren, helpt niet om het probleem op te lossen. Alleen als we vanuit gelijkwaardigheid, van mens tot mens, de ander helpen om vertrouwen te krijgen in zijn eigen mogelijkheden om te veranderen gaat er iets gebeuren. Mits wij zelf ook dat vertrouwen hebben, want eerlijkheid en congruentie is hierbij wel ontzettend nodig.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Eind 2020 kreeg ik een auto-ongeluk. Ik liep een whiplash en een hersenschudding op met een lange nasleep. Dat is een behoorlijke klap als je gewend bent met je hoofd te werken. Door dit proces werd ik echter ook veel meer uitgedaagd om vanuit mijn hart te werken en naar mijn wortels te gaan. En zo ontdekte ik een hele nieuwe laag van mijn werk met Samensturing en kreeg identiteit en transformatie een heel nieuwe lading.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik hoop dat mensen door mijn verhaal allereerst gaan inzien hoe kostbaar zijzelf zijn. Dat ze aandacht gaan besteden aan hun identiteit, aan wie ze werkelijk zijn, aan de balans tussen geest, ziel en lichaam. Daardoor zullen zij ook in staat zijn een verandering in hun omgeving te bewerkstelligen. En ik hoop dat leiders gaan inzien dat alle echt grote problemen op te lossen zijn door mensen echt te zien, en naar de diepere oorzaak van problemen te gaan.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Ik merk vaak dat mensen een heel nieuwe vreugde en hoop vinden doordat ik een perspectief laat zien dat problemen echt oplost, in plaats van symptoombestrijding of korte termijnoplossingen. Mijn bijdrage brengt vaak iets in beweging, mensen ervaren een diepere waarheid in mijn woorden en door mijn eerlijkheid, kwetsbaarheid en liefde voor mensen kunnen ze dat ook ontvangen. Zoals iemand het onlangs nog zei: 'het is alsof de waarheid binnenkomt, en de waarheid zet dingen in beweging'.

Rianca Evers boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.