RIANCA EVERS-DEN OUDEN OVER SAMENSTURING

Ze schreef het boek 'Samensturing, Organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid'. Ze was verbaasd dat mensen en afdelingen binnen organisaties zo weinig met elkaar verbonden zijn en vroeg zich af hoe dit anders kan? InBeeld bij ZijSpreekt Rianca Evers-den Ouden over Samensturing, een fundamenteel andere manier van samen organiseren en veranderen als nieuwe norm.

Wat is jouw verhaal? 2019
Ik heb mij er altijd over verbaasd dat mensen en afdelingen binnen organisaties zo weinig met elkaar verbonden zijn. En dat we gewend zijn om één of een aantal mensen, managers of consultants meestal, te laten beslissen over het werk van andere mensen. Dat past in mijn ogen niet meer in de 21eeeuw. Maar hoe dan wel? Want zelfsturing is toch ook geen onverdeeld succes. Daarom ontwikkelde ik Samensturing, een fundamenteel andere manier van samen organiseren en veranderen als nieuwe norm.

Wat houdt samensturing in?
Samensturing houdt in dat je bij elke ontwikkeling vanaf de eerste dag samen optrekt met alle betrokkenen. Daardoor ontstaat eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid. Dat klinkt logisch, maar is het niet in ons huidige systeem. En eenvoudig is het al helemaal niet, het vraagt om principiële keuzes. Een oriëntatie op je drijfveren en je leiderschap bijvoorbeeld, en communicatie vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Samensturing doorbreekt de huidige hiërarchische status die de ongeschreven regels nog steeds bepaalt in menige organisatie. Maar durf je die keuze aan als manager, bestuurder of consultant, dan krijg je er heel veel voor terug: bevlogen medewerkers, effectieve teams en harde resultaten op het terugdringen van ziekteverzuim en het verhogen van de medewerkerstevredenheid.  

Hoe ben je tot deze nieuwe manier gekomen?
Ik werkte bijna 15 jaar in de zorg in diverse functies en verwonderde me over het feit dat zoveel mensen, met allemaal goede intenties, er toch niet in slaagden om hun initiatieven met elkaar te verbinden. Ik ontdekte dat het voor mij, maar niet voor iedereen blijkbaar, een gegeven is dat mensen en organisaties een doel hebben. En dat organisaties effectief worden als mensen vanuit drijfveren en talenten zijn verbonden met het gezamenlijk doel.  

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Ik merk bij mijn lezingen hoeveel behoefte er eigenlijk is aan Samensturing. We zoeken allemaal naar manieren om eigenaarschap te vergroten, maar de meest natuurlijke vergeten we vaak: zorgen dat mensen echt mede-eigenaar zijn! “Eigenlijk zou dit toch heel natuurlijk moeten zijn?” zei iemand. Nou, was het maar zo! Maar blijkbaar is er nog werk aan de winkel om echt te gaan werken vanuit gelijkwaardigheid en gedeelde verantwoordelijkheid. En met mijn bevlogen en inspirerende lezingen voor uw organisatie of MT draag ik daar graag aan bij. 

Rianca Evers-den Ouden boeken met haar lezing over samensturing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.