OPLOSSEN VAN CONFLICTEN. IN BEELD CHIQUITA WELMERINK

Wat is jouw verhaal?
Je kunt een conflict met iemand anders zelf oplossen, zonder dat de ander aan tafel moet. Duurzaam en naar tevredenheid. Het kan. Dat kun je zelf doen, onafhankelijk van de ander en onafhankelijk van de omstandigheden. En ongeacht de aard van het probleem. Het is bijzonder en vervullend. Wanneer je de angel er uit haalt bij jezelf, dan ontstaat er ruimte. Je voelt je weer vrij. Je begrijpt het. Tegelijkertijd voel je je weer verbonden met anderen.

Chiquita Welmerink EngelHoe kom je op dit onderwerp?
Mijn grootste conflict is de dood van mijn vader. Ik studeerde op dat moment rechten in Utrecht. Ik heb die gebeurtenis onbewust als een groot onrecht ervaren. Ik wilde daar iets tegen doen. Aanvankelijk wilde ik rechter worden. Maar toen twee jaar later mijn zus overleed, besloot ik advocaat te worden. Als Jeanne d'Arc en Don Quichote kon ik de barricaden op om het onrecht te bestrijden.
Als advocaat (1984) heb ik mij vaak onmachtig gevoeld. Je probeert het recht te dienen, mensen te helpen. Het blijkt een gevecht tegen windmolens te zijn. Het recht vind je niet in een wetboek, noch in een vonnis. Meestal zijn er twee verliezers. Wat win je wanneer de ander in hoger beroep gaat, wanneer de strijd door gaat, wanneer de relatie is verziekt? Wat win je wanneer je een schikking treft en je bent niet echt tevreden? Is het opgelost? (foto: De Engel)

Je stopte met de advocatuur?
Uiteindelijk wilde ik meer betekenen voor mensen en minder met dikke dossiers bezig zijn. Na de advocatuur heb ik mij gespecialiseerd in de zakelijke praktijk.? Door diverse opleidingen (1998) op het gebied van transformatieve communicatie heb ik ontdekt dat conflicten op te lossen zijn zonder wetboek. Zo ook het conflict dat ik had met de dood. Ik begrijp goed dat ik de gebeurtenis zelf niet kan veranderen. Dat is ook niet het punt, wel het gevoel daarover. Daar heb ik zeggenschap over. En dat kan anders. En dat maakt de wereld van verschil. Voor mijzelf, in relaties met anderen.
Ik kon ineens wel iets betekenen in situaties die voorheen uitzichtloos leken. Wanneer de angel uit een conflict is ontstaat er weer vrijheid en een ruimte waarin alles mogelijk is. Heel vervullend om te doen. Communiceren over datgene waar het echt over gaat. Met elkaar in plaats van langs elkaar.

Wie heeft je geïnspireerd?
Gandhi, Mandela, Dala Lama, Deepak Chopra, maar eigenlijk mensen zelf, die mijn pad hebben gekruist, mijn familie, mijn vader.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Wie niet? Je hoeft niet te wachten op een ander of dat de omstandigheden veranderen. Wil je het anders? Het kan!

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Ze vinden het persoonlijk, inspirerend, een prachtig verhaal. Ik laat het bij een uitgebreide reactie: "Gisteren was het zover. Chiquita gaf bij ons in Zeist, in het trouwzaal van het gemeentehuis een lezing over anders kijken naar conflicten de transfomatieve benadering bij conflictoplossing. Meer dan 70 mensen zaten in de zaal, mediators, juristen, advocaten, onderwijzers, hulpverleners, politici, waaronder de burgemeester, andere professionals en geïnteresseerde Zeistenaren. En zoals Chiquita is, zo was de lezing. Moedig, kwetsbaar, open, ontwapenend, menselijk, humorvol en zeer herkenbaar voor iedereen. Tijdens de lezing heb ik meerdere malen een traantje gelaten en werd ik in mijn hart getroffen en ik denk dat ik niet de enige was."

Je ook laten inspireren door Chiquita Welmerink? Vul dan het contactformulier in of bel direct naar ZijSpreekt 06-53148796.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.