NATHALIE VRANCKEN OVER SAMENWERKING, MAAR DAN ANDERS

Ze is een dynamische en onconventionele voorzitter en dagvoorzitter. Zij weet de juiste toon te raken, scherp en to the point. Als bedrijfskundige en jarenlang zelfstandig werkend voor tal van organisaties, is ze thuis in diverse onderwerpen. InBeeld bij ZijSpreekt: Nathalie Vrancken over onzichtbare aspecten in moeizame en ook fantastische samenwerking.

Wat is jouw verhaal?
Gesodomieter tussen pa en moe, daar begint mijn verhaal. Er werd wat afgestreden. Het leerde me goed te luisteren en te kijken. Wat is hier aan de hand? Waar zit het? En bij wie en wat is er nodig? Het bleek een uitstekende leerschool om te resoneren met mensen, structuur aan te brengen in ‘situaties' en te improviseren.

Na mijn studie bedrijfskunde werkte ik bij diverse werkgevers. Ik had plezier in het ondersteunen van mensen bij veranderingen in hun werk. Weerstand, gedoe en polemiek -dat kende ik goed- dan was ik op mijn best. In 2000 realiseerde ik me dat juist in bijeenkomsten, vergaderingen en overleggen de kwaliteit van samenwerking manifest wordt. Ik richtte De Externe Voorzitter op.

Ik treed op als onafhankelijke voorzitter/gespreksleider in samenwerkingsverbanden tussen belangen, in organisaties, tussen overheid en private partijen, binnen ketens, in AVL-en, bij participatietrajecten, VVE's en raden van toezicht. Vooral binnen technisch-inhoudelijke kennisgebieden (bouw, infra, techniek en leefomgeving). Er gaat veel goed in die samenwerking. Soms minder goed. Interactief, persoonlijk en direct kenmerkt mijn aanpak. Ook met een vleug spontane humor.

Wat fascineert je aan samenwerking?
In het geval dat het minder goed gaat, zie ik en hoor ik de onmacht van mensen om samenwerking een andere slinger te geven naar positiviteit. Het ligt -zeggen zij dan- aan ‘houding en gedrag'. Wat is dan houding en gedrag? Waar moeten we dit zoeken? Hoe werkt de onzichtbare kant van de mens door in samenwerking.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Dat werkende mensen kennis en inzicht krijgen in de menselijke natuur en de samenhang met de sociale omgeving. We hebben soms te weinig kennis en dus taal om elkaar te helpen in de samenwerking. Die wil ik geven. Aangevuld natuurlijk met praktijksituaties.

Waar gaat het over?
Het gaat over de ontwikkelingen in samenwerking, de samenwerkingstrap en rol van onze eigen gedachten en gevoelens in die samenwerking. Vooral die laatste onzichtbare aspecten spelen de hoofdrol in moeizame en ook fantastische samenwerking.

Hoe zijn de reacties van het publiek?
Het zet aan tot nadenken en actie. Iemand stelde na mijn verhaal gehoord te hebben, “ik wilde vanmiddag een hartig woordje spreken met mijn opdrachtnemer, dat ga ik nu niet doen”, ik vond dat het mooiste compliment. Niet alleen geloof ik in wat ik zeg, het werkt ook als je het toepast.

Nathalie Vrancken boeken als interactieve en persoonlijke dagvoorzitter? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt. 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.