MIEKE BOUMA OVER STORYTELLING

Verhalen vormen de rode draad in haar leven en werk. Ze is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en Televisiewetenschappen, schreef scenario's voor film, tv en opdrachtfilms en leidde scriptschrijvers op. Vanuit de Storytelling Academy helpt ze mensen en organisaties bij het vinden, componeren en vertellen/schrijven van hun verhaal. Mieke is auteur van diverse boeken over storytelling. Haar laatste boek Schrijf je levensverhaal verscheen in april j.l. InBeeld bij ZijSpreekt: Mieke Bouma over storytelling. 

Wat is jouw verhaal?
Mijn fascinatie voor verhalen begon al vroeg. Ik las veel, had een grote verbeeldingskracht, schreef al jong verhaaltjes en had een toneelclub op zolder. De ‘verbeelde werkelijkheid' is een terugkerend thema in mijn leven en werk.

Wat fascineert je in verhalen?
Wij mensen hebben fundamentele behoefte om een verhaal te maken van het leven. Zonder verhalen zou het leven chaotisch en zinloos overkomen. Verhalen helpen ons de dingen die ons overkomen te duiden en geven ons richting. Dat was ook de functie van de oude mythen en religieuze verhalen; deze weerspiegelden de zoektocht van de mens naar heelheid en vervulling.

Kun je een voorbeeld noemen?
Neem de Odyssee; een oude mythologische vertelling over een man die naar huis wil, maar in zijn streven wordt gedwarsboomd door de goden. Dat ‘thuiskomen' is een heel gedoe. Er zijn tal van verleidingen, gevaren en valkuilen. Wij zijn allemaal Odysseus op weg naar huis. Maar we zijn ook Roodkapje en Madame Bovary. Zodra je persoonlijke verhalen gaat uitwisselen ontdek je dat onze levensthema's op elkaar lijken en dus universeel en van alle tijden zijn.

Wie heeft je geïnspireerd?
Joseph Campbell leerde mij lang geleden al dat onze levensverhalen aan de oppervlakte misschien verschillen maar in de diepte op elkaar gaan lijken. Zijn indrukwekkende oeuvre heeft mij geleerd dat we allemaal de held kunnen zijn in ons eigen verhaal. Mits we bereid zijn ons verhaal te onderzoeken en de draak – onze angsten – recht aan te kijken.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Dat we ons realiseren dat we door de verhalen die we vertellen - aan onszelf en aan anderen – onze eigen werkelijkheid creëren. En dat, zodra we het verhaal veranderen, de werkelijkheid verandert. Met dat vermogen kunnen we werelden maken en breken. Dat is de kracht en de magie van verhalen. Vooral in deze verwarrende tijden is het goed dat we ons van dit scheppende vermogen bewust worden. De toekomst ligt in onze handen.

Mieke Bouma ook boeken voor een inspirerende lezing over storytelling? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.