MARTINE DE TROIJE OVER LUISTEREN NAAR JE INTUïTIE

Zij werd op een bewuste dag geconfronteerd met haar sterke intuïtie, waar ze nog altijd dankbaar voor is. Sindsdien weet ze dat ze haar hart moet volgen en begeleidt ze professionals bij het aanwakkeren van hun eigen vuurtje. InBeeld bij ZijSpreekt: Martine de Troije over luisteren naar je intuïtie en kracht halen uit je eigen keuzes.  

Wat is jouw verhaal?
Persoonlijk leiderschap is iets wat mij vanaf jonge leeftijd heeft geïntrigeerd en mijn persoonlijke bewustwording startte op mijn 21e, toen ik mijn intuïtie volgde op een ogenschijnlijk doodnormale dag in mijn leven, die uiteindelijk de meest belangrijke dag in mijn leven bleek te worden.

Het was een nazomerdag in september. Ik was net gestart in mijn eerste baan en zat in de trein op weg naar mijn werk. Ik had buikpijn. Ik, die nooit ziek was en al helemaal geen ‘pieper'. Ik had mijn vriend aan de telefoon en hoorde hem quasiverbaasd zeggen ‘maar wat heb je dan?' Ja. Wat had ik dan? Het viel eigenlijk best mee. Maar toch. Ik wilde naar huis. Ik voelde me unheimisch en ik had niet het gevoel dat ik ook maar enigszins productief ging zijn die dag.

Ik kwam aan op station Amsterdam-Zuid en had nog maar één halte te gaan. Zonder twijfel liep ik de trein uit en stak op het perron over naar de klaarstaande trein terug naar huis. Ik woonde in die tijd half samen en nog half thuis en omdat mijn vriend toch aan het werk was, kroop ik lekker bij mijn moeder op de bank. Ze vond het sneu voor mij dat ik ziek was, maar, zo zei ze zelf, ze vond het zelf wel heel gezellig dat ik lekker een dagje bij haar was.

Zij was die dag de zolder aan het opruimen, geloof ik. En ik? Tja. Van ziek zijn was eigenlijk geen spoor meer te bekennen. Ach, ik nam het er maar van. We hadden een gezellig dagje ‘niks doen'. Samen aan de koffie en 's middags aan de thee. Met iets lekkers erbij natuurlijk. Want als ze kon zorgen, dan was ze op haar best.

Die avond gingen we tegelijk de deur uit. Ik mee met mijn vriend en mijn ouders samen in de auto op weg naar een afspraak. Zij voorop, wij er achteraan. En toen zij rechtdoor reden en wij rechtsaf sloegen, waren de achterlichten van de auto het laatste wat ik van haar zag.

Wat ik 's morgens in de trein niet wist en nooit had kunnen weten, was dat we die avond gebeld zouden worden door mijn vader. Vanuit het ziekenhuis. Het was rond half twaalf. Ik hoor het hem nog zeggen ‘we zijn in het ziekenhuis, het gaat niet goed met mama'. Met mama? Mijn moeder? Die vanmorgen nog de zolder aan het opruimen was?

In een split second dacht ik: als ik nu vraag of ik moet komen en hij zegt ja, dan weet ik dat het mis is. Met het lood in mijn schoenen stelde ik hem de vraag: ‘wil je dat we komen?' En hij zei ja…

Ik was die dag degene die bij haar kon zijn tijdens de laatste uren van haar leven. Ik werd gestuurd. En luisterde. En nog altijd ben ik diep dankbaar voor die laatste dag die ik samen met haar mocht hebben. Sindsdien weet ik: volg je hart, het weet de weg. En heb ik van het durven varen op je intuïtie mijn werk gemaakt.

Wat fascineert je hierin?
Hoe wij als mens in elkaar zitten. Wat ons drijft. Hoe het zo kan zijn dat er meestal eerst en crisis nodig is, om uiteindelijk die keuzes te maken, die we diep in ons hart al veel eerder hadden willen maken.

Wie heeft je geïnspireerd?
Heel veel wijze mensen en leringen, zoals Stephen Covey, Napoleon Hill, Simon Sinek, Brene Brown, Deepak Chopra, maar vooral ook mijn eigen moeder zonder dat ze het zelf heeft geweten. Ik noem het altijd ‘de wijze lessen die ze mij bij leven nooit had kunnen geven'.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Gedreven professionals die dat vuurtje graag (weer) willen voelen branden. Die enerzijds weten dat ze heel veel meer potentie bij zich dragen dan dat ze benutten, maar daar ook om heel veel uiteenlopende redenen (even) niet bij weten te komen. Ik leer ze om krachtige keuzes te maken en te stoppen zich te laten leiden door hun innerlijke criticus of de buitenwereld.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Dat deze mensen het goud in zichzelf gaan (her)ontdekken en durven vertrouwen op hun intuïtie en hun innerlijke wijsheid.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Mensen vinden het inspirerend en een krachtig verhaal. Het helpt ze om na te denken over hun eigen situatie en keuzes en geeft ze vaak net even dat zetje wat ze nodig hebben.

Martine de Troije ook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.