MARJOLEIN DE ROOIJ GEEFT EEN VERRASSEND KIJKJE IN HET LEVEN VAN WERKENDE DIEREN

Ze richt in 2021 de Vakbond voor Dieren op. Haar boek Hoeveel vakantiedagen heeft een varken (Noordboek, 2023) is een pleidooi voor arbeidsrechten voor werkende dieren. In dit boek onderzoekt ze het ontstaan van de menselijke vakbond en legt ze parallellen tussen de omstandigheden van arbeiders ten tijde van de industriële revolutie en die van dieren in de veehouderij. Deze unieke manier van kijken naar onze omgang met dieren biedt een nieuw perspectief op de veehouderij en gaat uit van het dier als actieve participant in het bedrijfsproces. InBeeld bij ZijSpreekt: Marjolein de Rooij over arbeidsrechtenbenadering voor werkende dieren.

Waar gaat jouw verhaal over?
Mijn verhaal gaat over arbeidsrechten voor dieren. Want terwijl wij dieren op vele manieren gebruiken geven we ze daarvoor niets terug. Dieren in de veehouderij hebben geen recht op een veilige werkomgeving, noch op een gezinsleven of pensioen. Ze kunnen op geen enkele manier inspraak hebben in hun werkomgeving. Dit klinkt misschien raar maar de manier waarop we nu naar werkende dieren kijken toont overeenkomsten met hoe we arbeiders in de vorige eeuw zagen. Daarom heb ik gekozen voor een vakbondsbenadering en trek ik parallellen met de manier waarop de vakbeweging het arbeidsrecht voor mensen heeft geïntroduceerd.

Is dit verhaal niet heel deprimerend?
Nee! Het is juist een verhaal van hoop, van nieuwsgierigheid en van verwondering. Ik geef een verrassend kijkje in het leven van een melkkoe. Ik laat zien hoe een koe de boer in de ochtend groet en wat er gebeurt als de boer dit niet herkent. Ik toon de intelligentie van kippen en op verschillende manieren leg ik uit op welke manier je een varken kan betrekken bij het vormgeven van haar stal. En hoewel het leven van dieren in de veehouderij ook heel verdrietig kan zijn, wordt mijn verhaal nooit deprimerend.

Wat fascineert je hierin?
Ik vind het moeilijk om te zien hoe mensen hun natuurlijke liefde voor andere wezens uit kunnen schakelen als het om hun dieet of hun kledingkast gaat. Een huishond of kat is echt onderdeel van een gezin, zelfs bij echtscheidingen bepaalt de rechter bij wie de hond het beste kan blijven. In ons gezinsleven, in de wet en in de rechtspraak hebben huisdieren een unieke positie. Ik wil die liefde ook voor andere dieren aanwakkeren. Dat doe ik door koeien, varkens en kippen dieren als individuen te tonen, met al hun capaciteiten, emoties en gevoelens.

Wie heeft je geïnspireerd?
Er zijn veel inspirerende boeken over dit thema geschreven maar Peter Singers Animal Liberation is wel bepalend geweest in mijn denken over dieren. Maar ook het boek Dieren eten van Jonathan Safraan Foer gaf echt een doordringend inzicht in de intensieve veehouderij. Verder word ik geïnspireerd door mensen die hun passie volgen. Daarvan zijn er velen ook via ZijSpreekt te boeken. Ik denk dan aan Jessica den Outer, met haar streven naar rechten voor de natuur, aan Petra Stienen die zich onvermoeibaar inzet voor gendergelijkheid en Wanda de Kanter die preventie van roken tot haar tot haar missie heeft gemaakt.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
In mijn boek beschrijf ik hoe een arbeidsrechtenbenadering voor werkende dieren een deel van de onrechtvaardigheid in de stal kan oplossen. Dit concept deel ik graag met mijn publiek. Ik wil graag dat mensen anders gaan kijken naar de dieren die in zulke grote hoeveelheden in ons land leven, zonder dat we oog hebben voor hun welzijn.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Mensen zijn zonder uitzondering verrast over deze nieuwe kijk op dieren en dierenrechten. De parallellen met de vakbeweging voor mensen opent vele ogen. De belevingswereld van kippen, koeien en varkens is zoveel rijker dan mensen voor mogelijk hadden gehouden. Er volgt altijd een levendige discussie over omgang met dieren en welke grenzen we als maatschappij moeten stellen.

Marjolein de Rooij boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.