MARIANNE NAN OVER DE DRAAK STEKEN MET ZENDER-GESTUURDE ZAKELIJKE TEKSTEN

Ze is dagvoorzitter, performer en presentator. Waar ze graag warm voor loopt? Een publiek deelgenoot maken van haar gedachtenkronkels, een zaal haar wereld in trekken, een gezelschap laten kennismaken met haar aanhoudende verbazing over de communicatie van zakelijk Nederland. InBeeld bij ZijSpreekt: Marianne Nan over haar performances in zender-gestuurde zakelijke teksten.

Wat is jouw verhaal?
Nadat ik twintig jaar met heel veel plezier trainer was geweest, kwam er - toch - een moment van bezinning: blijf ik dit doen of kies ik voor, ja voor wat? Het antwoord kwam ‘als vanzelf'. Twee vrouwen uit mijn netwerk die mij adviseerden als gespreksleider, presentator dan wel dagvoorzitter te gaan werken. “Echt wat voor jou, qua ervaring, qua type mens.” In dezelfde periode ben ik gaan schrijven, ik wilde uitvissen hoe het is om teksten te schrijven waar je je humor in kwijt kunt. In de zakelijke teksten die ik in opdracht had geschreven, is dat maar zo zelden het geval. Nadat ik een paar keer had gescoord met huis-tuin-en-keukenonderwerpen, had ik een heerlijk Eureka-moment: ga schrijven over de zakelijke teksten die de kantoorpanden van Nederland verlaten en ga daar als performer mee de boer op.

Wat fascineert je hierin?
Mijn niet-aflatende verbazing gaat over het zender-gestuurd geleuter dat bedrijven en overheden de wijde wereld inslingeren. Of de teksten nu op papier staan, in een mailbericht of op een website, ze zijn te vaak nauwelijks afgestemd op de lezer, de bezoeker. Het is heerlijk om daarmee de draak te steken. En natuurlijk ook met de vraag die al meer dan tien jaar niet meer is weg te denken: hoe groot is de kans dat u ons bedrijf aanbeveelt aan vrienden, familie en collega's? Het is de basis voor Net Promotor Score, een cijfer waar, als je het mij vraagt, veel te veel belang aan wordt gehecht. Ik vind het nu mijn taak de wijde wereld te laten afkicken van die hang, aan dat belang.

Hoe ga je te werk?
Ik klets in vijftien minuten klantgerichtheid, vreemde formuleringen, discutabele websites en de Net Promotor Score op ludieke wijze aan elkaar. Dat lukt, echt waar.

Wie heeft je geïnspireerd?
Doordat een docent Cabaret mij een aantal jaar geleden een schop onder mijn kont gaf om me op te geven voor de serie Het Beste uit de Buurt in een plaatselijk theater, ik de finale haalde en daardoor werd uitgenodigd om auditie te doen voor een grote productie in datzelfde theater. Ik werd geselecteerd en vervolgens een half jaar ondergedompeld in een warm bad met deskundige theaterprofessionals. Ik kreeg daardoor het vertrouwen om verder te gaan met wat al in gang was gezet.

Marianne Nan boeken voor een ludiek optreden? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.