MACHTELD KOOIJ OVER KRACHTIG SPREKEN

Ze coacht al jaren radio- en tv-presentatoren om krachtiger over te komen. Nu draagt ze haar boodschap uit aan een groter publiek. ‘Als je wilt stralen in de spotlights, moet je het monster in de –gouden- ogen zien'. Onlangs verscheen haar boek hierover. InBeeld bij ZijSpreekt: Machteld Kooij over krachtig spreken.

Wat is jouw verhaal?
Ik zat in de Stadsschouwburg in Utrecht, onderuitgezakt op een rood pluchen stoel naar een zó saaie voorstelling te kijken dat ik er haast boos van werd. ‘Hoe kan het dat we nog altijd miskleunen na zoveel kennis over dramaturgie?' vroeg ik me af. Ik studeerde theater- film- en televisiewetenschap in Utrecht vanuit mijn fascinatie: waarom werkt het ene stuk wél en het andere niet? Ik specialiseerde me op TV-dramaturgie en ging ook zelf presenteren. Nu train ik mensen die iets willen zeggen en dat spannend vinden om te doen. In een vergadering het woord pakken, een lezing geven, een interview houden. Miskleunen kun je voorkomen.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Iedereen die af en toe last heeft van een klein hartje, terwijl je op het grote podium moet. Managers, collega's, die durven toegeven dat ze af en toe last hebben van onzekerheden. Als je bang bent om te falen hoef je maar twee dingen te doen: te leren hoe je je verhaal krachtig vertelt, en het jezelf vergeven als het mis gaat.

Waar gaat je verhaal over?
Wanneer je kennisvoorsprong hebt op de toehoorder, heb je macht en minder last van zenuwen. Je kunt bijvoorbeeld een onverwacht verhaal vertellen in plaats van het gebruikelijke. Ik zal mijn Talk nooit beginnen met een pleasende tekst. Ik zorg voor een pakkend begin door meteen in geuren en kleuren iets spannends te vertellen van mijn werk.

Heb je zelf wel eens een miskleun?
Als dagvoorzitter heb ik er wel eens iets uitgeflapt wat niet de bedoeling was. ‘Dat was juist een mooi moment', zei iemand uit het publiek me later. ‘Je bloosde, het was authentiek'. Dat is precies de strekking van mijn verhaal, als je falen accepteert, kun je pas gaan stralen.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Dat mensen eens iets nieuws uitproberen als ze gaan spreken. Nu met corona gaan veel Talks voor de webcam of voor een zaal met minder mensen. Probeer nú iets uit! Maak bijvoorbeeld een pecha-kucha van je presentatie, door afbeeldingen te zoeken waar je een PowerPoint mee vult, en die je automatisch laat verspringen. Jouw verhaal wordt dan een choreografie en krijgt impact. En ik wil bereiken dat zelfs de meest verlegen sprekers hun podium pakken. Ga de strijd aan en win.

Wat bedoel je met jouw beeldspraak van een ‘Monster met de gouden ogen'?
Shakespeare heeft voor jaloezie zijn ‘green-eyed monster'. Ik wilde ook zo'n beeld maar dan voor spreekangst. Dat werd het monster met de gouden ogen. Het staat voor de ontberingen die je doorstaat als je het woord pakt, zoals een trillende poten, een dampige huid of onherkenbare stem. Maar als je jezelf een zetje geeft levert het je altijd wat op en zie je de toekomst door gouden ogen.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Ik laat veel voorbeelden zien en zorg voor interactie in de zaal of in een break-outroom. Prachtig toch, als mensen energiek uit een lezing komen?

Tot slot, welke voorstelling was dat dan, die in de Stadsschouwburg?
Wolfson, de Talenstudent, van Gerardjan Rijnders. Een voorstelling over communicatie en lijden. Het is nu jaren later, maar ik vind nog altijd dat bij communicatie het lijden geminimaliseerd moet worden!

Machteld Kooij ook boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.