LOTTIE VAN STARKENBURG KIEST VOOR EEN LEVEN WAT EIGEN VOELT: VAN, VOOR EN DOOR JEZELF

Ze heeft een kwart eeuw ervaring met leven met verschillende chronische en tijdelijke aandoeningen. Deze ervaringen hebben haar leven verrijkt, ze heeft nu meer energie dan toen ze 18 was, en hoe meer ze te vrezen heeft hoe minder bang ze wordt. Haar motto: “Mijn lijf, mijn leven, mijn keuze.” InBeeld bij ZijSpreekt: Lottie van Starkenburg over eigen-zinnig leven.

Wat is jouw verhaal?
Ik was 22 jaar toen ik tegen mijn specialist zei over een experimentele behandeling: “Dit gaat over mijn lijf, dit gaat over mijn leven, en ik vind dat ik de enige ben die daarover mag beslissen.” Dit werd een terugkerend thema in mijn leven: ziek worden en zelf de sleutel vinden naar voluit leven met de ziekte. De verschillende ziektes bleken geen vloek maar een zegen. Ze geven me unieke inzichten in overstijgende thema's zoals vermoeidheid en energie (het onderwerp van mijn eerste boek ‘Energiek leven'), zin maken in vandaag onder alle omstandigheden en ontspannen leven in onzekere tijden. Als gids in eigen-zinnig leven laat ik nu mensen zien hoe dit kan.

Waar gaat het over?
Eigen-zinnig leven! Daarmee bedoel ik een leven wat eigen voelt: van, voor en door jezelf. Niet geleefd worden, maar jouw leven leiden. Een leven waarin je zin hebt en zin maakt. Een leven waarin je ook eigenzinnige keuzes mag maken.
Als je te maken krijgt met een langdurige ziekte of beperking is dat niet (of nog minder dan voor gezonde mensen) vanzelfsprekend. Opeens weet iedereen wat goed voor jou en je gezondheid is. Mijn vertrekpunt is anders. Gezondheid is geen doel voor mij. Ik kies voor leven met wat er is en stel de vraag: hoe kan het wel?

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Mensen die leven met chronische aandoeningen, de mensen die voor hen zorgen en de mensen die met hen leven. Iedereen dus. Ziekte is voor mij het vergrootglas op universele thema's. Wie wil er niet meer energie? Meer rust in spannende tijden? Wie zoekt er niet af en toe naar zin in vandaag?

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Veel mensen zijn bang voor ziekte. Ziekte maakt mensen vaak veel afhankelijker in hun denken en doen dan nodig is. Ik wil laten zien dat je voluit kunt leven met ziekte en alles wat daarbij komt kijken. Dat je je krachtig kunt voelen om keuzes te maken die passen bij wie jij bent en hoe jij wil leven. Hoe meer ik te vrezen heb, hoe rustiger en vrolijker ik word. Dat gun ik iedereen.

Wat zijn je toekomstplannen?
Op dit moment werk ik aan mijn tweede boek ‘Mijn vriend Damocles – leven met onzekerheid als bondgenoot'. Hierin schrijf ik over de positieve kanten van leven in het volle bewustzijn van je eigen kwetsbare gezondheid.

Lottie van Starkenburg boeken voor een lezing tijdens uw bijeenkomst? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.