JULIKA MARIJN OVER DE KRACHT VAN DE ADEM

Wat is jouw verhaal?Julika Marijn b
Sinds 2000 geef ik les in ademtechnieken naast mijn werkzaamheden als (stem) actrice en presentatrice. De kennis rond de adem en de bijbehorende technieken, die oorsponkelijk uit India komen, helpen mij ontzettend in mijn vak. Door de praktische oefeningen in te zetten is de kwaliteit van mijn leven enorm toegenomen. Ik heb meer energie en een helderer hoofd.

Wat vind je er zo mooi aan?
Dat het zo simpel is! De adem is altijd bij ons en is gratis. Ik vind het geweldig om te zien dat mensen na een uurtje al zoveel verschil ervaren. Het werkt echt bij iedereen.

Wat vertel je?
De adem is zo gewoon dat we hem bijna zouden vergeten. Pas wanneer we verkouden zijn of moeten rennen voor de trein weten we weer; o ja, ik adem! De adem is verbonden met onze geest. Onze geest gaat steeds als een pendel heen en weer tussen verleden en toekomst. We denken terug aan wat is geweest (waarom is me dit overkomen?) en maken ons zorgen over de toekomst (wat als dit of dit gebeurt?). Dit heen en weer bewegen van de geest geeft ons stress en maakt dat we minder kunnen genieten van het hier en nu. Maar we kunnen niet zomaar zeggen: 'ik stop met nadenken'. Dat werkt simpelweg niet. Door bewust te ademen kun je wel je geest beïnvloeden en kalmeren. De adem is de sleutel om naar het huidige moment te komen; want de adem is altijd in het hier en nu. Door een praktische ademoefening kun je dat meteen ervaren.

Je spreekt ook over adem als een belangrijke en onderschatte energiebron
De meesten van ons gebruiken door oppervlakkig te ademen maar 30% van de longcapaciteit. Stel je voor als je je volle longcapaciteit kunt benutten; dan beschik je over veel meer energie! Ook daar zijn simpele en krachtige oefeningen voor en je merkt het verschil direct.

Wat is je advies?
We zouden dit soort oefeningen eigenlijk op de lagere school al moeten leren want je wordt er veel effectiever van én een blijer en vredevoller mens. En daar geloof ik in; de maatschappij positief veranderen vanuit het bewustzijn en potentieel van het individu.

Meer lezen over de veelzijdigheid van Julika Marijn? Bekijk dan haar profiel

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.