HILDE BOLT OVER ZELFZORG EN LICHAAMSGERICHT WERKEN

Zij is deskundige op het gebied van stress, burnout, hechting, trauma en wat zij noemt ‘lichaamsgericht leren'. Hiervoor een hele weg afgelegd vanuit een achtergrond in de klinische psychiatrie, psychotherapie, met haar eigen lichaam vanuit haar brede interesse in geneeswijzen vanuit andere culturen en de filosofie. Ze is auteur van drie boeken. InBeeld bij ZijSpreekt: psychotherapeut Hilde Bolt over zelfzorg en lichaamsgericht werken. 

Waar houd je je mee bezig afgelopen maanden?
Hoe belangrijk het is om bezig te zijn met zelfzorg in alle opzichten, je energie en aandacht te richten op waar je wel invloed op hebt en het maximale uit het leven te halen wat mogelijk is: binnen momenten, maar ook op de langere termijn. En: durf mee te bewegen met het leven en durf keuzes te maken. Het leven is te kostbaar om het door je vingers heen te laten glippen. Laat angst je leven niet regeren en zoek je creativiteit op om met moeilijke situaties om te gaan.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Je ziet in de samenleving op dit moment zoveel angst en reacties die onderliggend voortkomen uit de angst voor de dood, terwijl het de enige zekerheid is die we hebben. Het zou zo helpen wanneer de dood, die angsten meer worden besproken, dat mensen herkennen dat ze getriggert reageren en het niet op elkaar afreageren. Ook zou er vanuit de politiek en de media veel minder nadruk moeten liggen op het aanjagen van deze angst. Wat mensen nodig hebben is vertrouwen. Ik ben zelf ernstig ziek geweest in de afgelopen maanden en dit heeft me zelf ook letterlijk weer even in de spiegel laten kijken. Ik dacht dat ik niet bang was voor de dood, maar ik ben mezelf echt tegengekomen. Het heeft gemaakt dat ik opnieuw weer de balans aan het opmaken ben  over wat ik met mijn leven wil doen. De dood heeft voor mij gek genoeg weer een nieuwe weg naar het leven  geopend. Ik kan als mens het maximale doen wat ik kan doen om gezond te blijven en als t anders loopt, dan is dat wat het is. 

Wat fascineert je hierin?
Hoe we als mensheid uit het oog kunnen verliezen waar het echt over gaat in het leven. Deze periode met corona legt zoveel angst en onmacht bloot. We zijn soms zo bezig met ons drukmaken over dingen die er niet toe doen, met gezien en gehoord willen worden terwijl we toch volwassen zijn. Emotionele onvolwassenheid zie ik als een van de grootste problemen in onze westerse wereld en maatschappij. We zijn nog zo druk met onszelf en het gewonde kind wat in ons verborgen zit, dat we vergeten wat er om ons heen gebeurt, met de natuur en wat voor wereld we voor onze kinderen achterlaten. Ik heb recent veel filmpjes gezien van Indiginous people (www.rootedmessages.com), waarin de elders van diverse stammen spreken. Hierin komt de wijsheid en verantwoordelijkheid voor het grotere geheel in naar voren die ik mis in onze maatschappij.

Wie heeft je geïnspireerd?

Mijn belangrijkste inspiratoren zijn ‘onontkoombare wijze mensen', zoals ik ze noem. Mensen die een verschil maken binnen een gevestigde orde en verbonden zijn met ‘waarheid', zoals Desmond Tutu, Gabor Mate, Jane Goodall, Edith Eger, Paul de Blot en David Attenborough.

Hilde Bolt boeken voor een lezing over lichaamsgericht werken? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Vrouw in de Media Award 2021 is voor Substituut Ombudsman Joyce Sylvester. Dit werd tijdens onlinebijeenkomst bekendgemaakt en later bij haar thuis was de overhandiging.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.