GREET VONK BIEDT EEN POSITIEF, HOOPVOL PERSPECTIEF IN MOEILIJKE TIJDEN

Ze heeft twintig jaar ervaring als (programma-/interim)manager en directeur in de zakelijke dienstverlening en zorg. Sinds 2006 werkt zij als coach. Ze is gespecialiseerd in TSI Trimetrix ontwikkelassessments en deed een wetenschappelijk onderzoek betreffende PostTraumatische Groei (PTG). InBeeld bij ZijSpreekt: Greet Vonk over aandacht voor groei als positief en hoopvol gedachtegoed bij ellende.

Wat is jouw verhaal?
Ellende, verdriet of tegenspoed. 90% van de mensen maakt in hun leven iets heftigs of traumatisch mee. Je kiest er nooit voor en voor je gevoel komt het altijd op een slecht moment. Toch zijn de gevolgen ervan soms minder negatief dan je denkt. In plaats van in de put te raken, kan het je zelfs sterker maken. Er bestaat zelfs al circa dertig jaar een wetenschap op dit gebied: PostTraumatische Groei.

Waar gaat het over?
We zeggen allemaal weleens ‘what doesn't kill you, makes you stronger'. Toch handelen we daar heel vaak niet naar. Mensen krijgen na een burn-out, psychische klachten, ziektes, trauma of andere ellende zo vaak het stempeltje ‘voorzichtig', ‘handle with care'!
Sterker nog, er is zelfs regelmatig sprake van stigmatisering en discriminatie, waar veel mensen last van hebben. Daar lopen wij in onze praktijk enorm vaak tegen aan. Hierdoor blijven mensen dan bijvoorbeeld op 80% van hun kunnen functioneren. Of veel erger nog: dat ze tien jaar behandelingen hebben gehad en dat die niet hebben geholpen en soms zelfs de ellende alleen maar hebben vergroot. En dat kan echt anders.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Ik werd in 2006 zelfstandig coach. Ik begeleidde in mijn praktijk veel mensen die het moeilijk hadden. Ik had dat vak geleerd van mijn - inmiddels - collega Anja Jongkind. De begeleiding leverde veel succes op. Het lukte bijna altijd om ze sterker uit de strijd te laten komen. Ik merkte echter ook dat velen van hen op hun werk klein werden gehouden, werden betutteld, gestigmatiseerd en soms zelfs gediscrimineerd. Dat begon mij dermate te ergeren dat ik besloot om weer te gaan studeren. Ik wilde weten hoe het toch kon dat er zowel in de wetenschappelijke wereld als in de publieke opinie een soort gedachte is dat mensen na ‘ellende' altijd een zielig hoopje mens blijven, altijd kwetsbaar blijven. Dat klopte in mijn ervaringen gewoon niet. Totaal niet zelfs. Het was juist het tegenovergestelde.
Tijdens de studie ontdekte ik dat wat Anja en ik deden een wetenschap was: PostTraumatische Groei. Ik deed er vervolgens onderzoek naar en dat onderzoek leidde tot een wetenschappelijke publicatie.
Ik schreef vervolgens samen met haar het bestsellerboek PostTraumatische Groei – Sterker door ellende. Het stond meer dan twee weken op #1 bij managementboek.
Inmiddels zijn we bezig met ons derde boek, geven we geaccrediteerde workshops en opleidingen, is er een e-learning en hebben we eind 2021 de podcast ‘Cadeautje verpakt in prikkeldraad' gelanceerd. En geef ik er ook heel graag lezingen over.

Wat fascineert je hierin?
Mensen zijn zo sterk. Dat is werkelijk ongelooflijk. Je moet ze echter tijdens het ‘herstel'-proces wel begeleiden op die manier. Als mensen psychisch/emotioneel gerelateerde klachten hebben is er vaak veel aandacht voor herstel of het verminderen van klachten, maar niet voor groei. En dat is niet slim. Juist tijdens moeilijke momenten in iemands leven zijn de ontwikkelingsmogelijkheden namelijk bijzonder groot.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Onze missie is dat PostTraumatische Groei (PTG) een bekender fenomeen is dan posttraumatische stresstoornis (PTSS). PTSS is bij vrijwel iedereen bekend. Maar PostTraumatische Groei niet. Dat is jammer, want het biedt een positief en hoopvol gedachtegoed bij ellende en dit kan je herstel aanzienlijk bevorderen en versterken.
Ellende is en blijft ellende en die ellende moet je zeker niet bagatelliseren. Toch is er perspectief. Want het is niet alleen mogelijk om te herstellen, maar ook om te groeien door het doormaken van vervelende gebeurtenissen.

Hoe zijn de reacties van je publiek?

  • Had ik dit maar eerder geweten!
  • Is dit echt al bijna 30 jaar een wetenschapsgebied? Waarom gebruiken we dat dan niet?
  • Oh wat een fijne manier van kijken. Het geeft zoveel meer energie en hoop.
  • Ik word vaak als een zielig hoopje mens benaderd en ik heb dat nooit begrepen. Ik kon nooit uitleggen hoe ik mijn trauma heb ervaren. Nu heb ik woorden voor wat ik voel en heb beleefd en dat voelt als een bevrijding. Ik ben niet gek!
  • Wat praat jij mooi, nuchter, eerlijk en hoopvol over ellende. Zeer inspirerend!
  • Wat een kennis en kunde heb jij op dit gebied en wat kun je er ‘warm' over vertellen. Zo waardevol!
  • ‘Cadeautje verpakt in prikkeldraad' is precies waar het over gaat. Wat een mooie vondst die tekst. Ik voel me erkend in mijn pijn en het cadeautje geeft me hoop.

Greet Vonk boeken voor een lezing tijdens uw bijeenkomst? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.