GLENNY SIJLBING OVER HAAR ARTISTIEKE ZWARTE BEWUSTZIJN

Zij is consultant, trainer en coach op het gebied van diversiteit en inclusie. Ze heeft ervaring als manager in de kinderopvang, toeleiding naar de arbeidsmarkt en volkshuisvesting (woningbouwcorporaties). Wat veel mensen niet weten is dat ze ook een autodidact kunstschilder is. InBeeld bij ZijSpreekt: Glenny Sijlbing over het samen komen van bewustzijn en schilderen.

Wat is jouw verhaal?
Ik ben geboren op Aruba en op mijn negende met het hele gezin naar Nederland gekomen. Al vroeg in mijn leven ontwikkelde ik de overtuiging dat ik niet kon tekenen. Het beïnvloedde zelfs mijn keuze voor een HBO opleiding. Niet naar de opleiding voor kleuterjuf, want daar waren deze vakken heel belangrijk. Och ironie, uiteindelijk koos ik voor de opleiding Kinderverzorging en Opvoeding (K&O en N20). En wat stond daar prominent op het curriculum? Ja wel, zingen en tekenen.
Met het zingen is het ondanks zanglessen nooit goed gekomen. Met het schilderen dus wel. Zo rond mijn 35ste begon het te kriebelen. Ik wilde tekenen en schilderen en schreef mij in voor een cursus bij de Lindenberg in Nijmegen.
Het ergste vond ik de bespreking van mijn werk aan het einde van de les. Daar stond ik dan als enige zwarte vrouw. Met volgens mij absoluut geen talent tussen al die witte mensen, die het natuurlijk veel beter konden dan ik.

Hoe ben je gegroeid de afgelopen tijd?
Mijn andere overtuiging was dat ik als zwarte vrouw, minder goed was dan alle andere witte mensen. Ja dat klinkt zwaar en dat is het ook, maar ik was mij er nog niet zo van bewust. Dat kwam pas later. Mijn ouders deden niet aan opvoeden in black awareness. Wij leerden ons aanpassen in tegenstelling tot I'm black and I'm proud. In Nederland was er toen nog nauwelijks een zwart bewustzijn stroming. Ja er waren zwarte mensen, die soms over discriminatie spraken, maar dat stelde niet veel voor. Of misschien bereikte het mijn zwart-witte bubbel niet.
Er volgden cursussen op beide terreinen, zwart bewustzijn en het ontwikkelen van mijn schildervaardigheden. En het lijkt wel of ze hand in hand gingen. En nu zijn ze met mijn serie Black Queens schilderijen volledig geïntrigeerd.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Je kunt zeggen dat ik van mijn zwart bewustzijn mijn werk heb gemaakt. In mijn lezing: “Hoe ik een zwarte vrouw werd” ga ik dieper in op het ontstaan van mijn zwart bewustzijn en het belang van diversiteit en inclusie, voor iedereen en overal.

Glenny Sijlbing boeken voor een inspirerend optreden? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.