DAMARIS MATTHIJSEN BIEDT HELDER EN KRACHTIG PERSPECTIEF OP MENS EN AARDE

Ze woont met haar man en twee kinderen in een gemeenschap van negen families in Almere Oosterwold, de zelfbouwwijk waar je tot aan de weg en het riool alles zelf moet aanleggen. Op haar 38e is zij met Economy Transformers gestart dat nu is uitgegroeid tot een school voor ondernemers die vanuit vertrouwen willen meebouwen aan een mens- en Aardewaardige samenleving. InBeeld bij ZijSpreekt: Damaris Matthijsen over de vrij-gelijk-samenleving.

Wat is jouw verhaal?
Al zolang ik leef maak ik me druk over hoe we met mens en Aarde omgaan. Dat kan beter, dacht ik al heel jong. Met name de groeiende kloof tussen arm en rijk raakt me. De essentie voor mij is nadenken over de vraag hoe wij onze economie zo inrichten dat we vraag en aanbod in goed onderling overleg werkelijk op elkaar afgestemd krijgen binnen de gegeven grenzen van mens en natuur. Op zo'n manier dat elke prestatie die daarvoor geleverd wordt ook wordt vereffend. Dat is nu allemaal niet het geval. Een belangrijk onderdeel daarvan is hoe we omgaan met de toewijzing en uitwisseling van grond, arbeid en kapitaal. Over de jaren heen hebben we diverse ideeën uitgewerkt en zoeken we samen met ondernemers in praktijkgroepen naar de verwerkelijking van deze uitgangspunten.
We verzorgen een tweejarige opleiding, diverse kortdurende trainingen en individuele coaching en praktijkbegeleidingsgroepen en graag spreek ik hierover in panels of als keynote speaker.

Wat fascineert je hierin?
Het uitgangspunt van vrij-gelijk-samen. Daarover schrijf ik ook uitvoerig in mijn eerste boek dat in de zomer van 2022 uitkomt. Vrij-gelijk-samen zijn zowel behoeften van elk mens en daarmee intrinsiek menselijk als ook organiserende principes in de samenleving. Een menswaardige samenleving inrichten kan dan ook niet zonder een juiste ordening en plek voor deze drie begrippen. Schijnbaar tegengesteld ben ik gefascineerd hoe we er ons zo bewust van kunnen worden dat ze alle drie tegelijkertijd waar zijn en hun gezondmakende werking hebben. Pas dan zijn we voorbij het knippen en plakken in het huidige systeem en bouwen we werkelijk aan een nieuw fundament; de vrij-gelijk-samenleving.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Alle mensen die aanvoelen dat er met het huidige systeem iets mis is en die verlangen naar een menswaardige samenleving maar daar onvoldoende de vinger achter kunnen leggen. Hen reiken wij begrippen aan om de wereld om zich heen, de organisatie en zichzelf daarin beter te begrijpen. Pas dan wordt ook helder wat jouw perspectief is.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Dat mensen vanuit dit perspectief, gestoeld op vertrouwen, de moed vinden om vanuit hun hart te gaan leven en zichzelf en hun organisatie in beweging durven brengen. Perspectief geeft kracht en energie. Zonder perspectief zijn we dolend, graag ben ik een wegwijzer in de woestijn.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Ik hou ervan om mijn trom mee te nemen. Ik sla de trom waarmee ik je wakker schut en diep raak en dat hoor ik dan ook terug uit het publiek. Dat ze zich zeer geïnspireerd en gevoed weten en moediger de zaal uitgaan vervuld van een bijzonder en groots perspectief dat tegelijkertijd ook heel logisch en natuurlijk voelt. Omdat het zo in en in menselijk is.

Damaris Matthijsen boeken voor een krachtige en energievolle lezing tijdens uw bijeenkomst? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.