ANNEMIEK DE CROM OVER WERKEN MET EEN CHRONISCHE AANDOENING

Zij heeft in het begin van haar carrière twee banen verloren terwijl dat achteraf gezien onnodig was. Reden: ze kreeg op haar 26e (1991) de diagnose reumatoïde artritis, chronische gewrichtsreuma. Daarbij kreeg ze in die tijd hele slechte juridische adviezen. Het zaadje voor het onderwerp arbeid en gezondheid werd hier geplant. InBeeld bij ZijSpreekt: Annemiek de Crom over werken met een chronische aandoening.

Wat is jouw verhaal?
Hoe meer ik me in dit onderwerp ging verdiepen, hoe meer ik erachter kwam dat de zorg goed geregeld was maar er totaal geen begeleiding bestond hoe ik mijn werk en leven met mijn gezondheidsklachten kon combineren. Zeker in die tijd. Toen werd je al snel richting arbeidsongeschiktheid gemanoeuvreerd.

Ik moest vooral veel zelf uitzoeken. Dat kostte mij veel energie door onbegrip en miscommunicatie met mijn toenmalige leidinggevenden. Ik kreeg bij mijn eerste baan bijna een groot arbeidsconflict omdat ik aan het werk wilde blijven en niet de WAO in wilde.

Na jarenlang als fysiotherapeut gewerkt te hebben, rolde ik het voorlichtersvak in. Zo kwam ik bij diverse (patiënten)organisaties terecht. Het ging altijd over werken met gezondheidsklachten. Dat was een prachtige leerschool om te kijken hoe werken met een chronische aandoening wél kan. Sinds 2008 werk ik als zelfstandige en houd ik mij op verschillende manieren bezig met het thema arbeid en gezondheid.

Wat fascineert je hierin?
Gelukkig is er veel veranderd. Toch komt het nog teveel voor dat mensen aan het stoeien zijn hoe zij werk met hun gezondheidsproblemen kunnen combineren. Vooral omdat veel klachten onzichtbaar zijn.

Er heerst nog steeds veel onwetendheid bij mensen met een chronische aandoening, leidinggevenden en zorgprofessionals over de mogelijkheden. Ik help graag om hierover meer duidelijkheid te verschaffen. Werken met een chronische aandoening kan, alleen vaak op een andere manier dan mensen gewend zijn.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Aan de hand van voorbeelden en tips laten zien waar de kansen liggen. Mensen inspireren om te durven experimenteren. Na een jarenlange zoektocht weet ik hoe dat voor iedereen die erbij betrokken is, veel makkelijker en prettiger kan. Het kan zelfs de organisatie ten goede komen door eens op een andere manier naar de werkzaamheden en taken te kijken. Dat geef ik in mijn lezingen graag door. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Annemiek de Crom ook boeken voor een inspirerende lezing over hoe te werken met een chronische aandoening? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.