AGNES VAN DIJK OVER DUURZAME MODEKUNST

Zij is creatief en ervaart de vrijheid van geest om onbegrensd, dwars en verbindend te denken. Dit resulteert in unieke modecreaties van ongebruikelijke, duurzame materialen. InBeeld bij ZijSpreekt: fashionart-expert Agnes van Dijk over duurzame modekunst.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Het zat er al vroeg in. Als kind was ik voortdurend in de weer met allerlei knutselwerkjes en als tiener begon ik kleding voor mijzelf te bedenken en te maken. Vanaf mijn zestiende kreeg ik privéles van een professionele, zeer kundige coupeuse. Weldra kon ik patroontekenen en beheerste ik de vele kneepjes van het couture vak.

Rond mijn veertigste besloot ik om naast werk en gezin een opleiding aan de Kunstacademie te volgen. Met mijn kennis van couturetechnieken ontwikkelde ik mijzelf als modekunstenaar. In 2007 nam ik afscheid van mijn carrière in de welzijnssector en begon ik voor mijzelf. Met mijn creatieve vermogen, fantasie en technische vaardigheden vertaal ik ideeën, die ogenschijnlijk onmogelijk lijken, in unieke mode-creaties van ongebruikelijke materialen.

Wat fascineert je hierin?
In het bijzonder word ik aangetrokken door de vormen en structuren die de natuur ons biedt. De fascinerende schoonheid en vergankelijkheid wil ik vangen en houdbaar maken op een natuurvriendelijke manier, zonder chemicaliën. Dit vergt onderzoek, experiment, geduld en heel veel tijd.

Nou, dit laatste had ik (en velen met mij) volop, want door corona vervielen bijna al mijn geplande evenementen en exposities. Daarom heb ik de tijd benut om goed en mooi materiaal te ontwikkelen van sinaasappelschillen en sierappeltjes. Beide materialen zijn kleurecht en houdbaar. Op de foto is een van de resultaten te zien: Orangebabe een creatie van sinaasappelschil.
Foto: Lies Vogelzang

Agnes van Dijk boeken voor een inspirerende lezing over Fashionart? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

 

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.