VROUW IN DE MEDIA AWARDS 2015 UITGEREIKT

Ruim 2500 stemmen
Net als vorig jaar kreeg Wanda de Kanter de meeste stemmen voor de deskundige die zich het best in de media heeft geprofileerd. Ze kreeg 26 procent van de ruim 2500 stemmen. De Kanter wil met haar Stichting Rookpreventie Jeugd voorkomen dat pubers beginnen met roken door tabak te denormaliseren. Maria Genova kreeg 30 procent van de stemmen. Genova vraagt met haar boeken aandacht voor maatschappelijke problemen en schreef o.a. over kindermishandeling en falende jeugdzorg, hackers en identiteitsfraude en over gedwongen liefde.

Wanda de Kanter VIDM 4 SmallMotivaties voor Wanda de Kanter
“Wanda de Kanter profileert zich als deskundige en is professioneel in haar vakgebied. Ze is open, kritisch en actueel; Ze zet het belang van anti-roken op de kaart in het belang van de gezondheid van anderen!; Betrokken arts die een relevant gezondheidsprobleem op een uiterst positieve wijze onder de aandacht weet te brengen; Ze durft het aan tegen de zeer machtige tabakslobby op te staan met als doel minder kankerdoden in Nederland; Geweldige pleitbezorger voor niet-roken; Erg dapper. Een arts die de beslotenheid van de spreekkamer verlaat, opkomt voor de gezondheid van patiënten en opstaat tegen de tabakslobby en industrie. Klasse!”

maria genovaStemmers over Maria Genova
“Maria Genova laat in haar boeken zien wat je niet wilt zien, maar wat zó nodig is om te zien.. Hulde; Durft ongemakkelijke, maar maatschappelijk relevante onderwerpen aan te snijden; Haar betrokkenheid bij het tegengaan van o.a. vrouwenhandel is zeer prijzenswaardig; Ze heeft ervoor gekozen haar journalistieke research en schrijfwerk in dienst te stellen van de kwetsbaren in Nederland; Taboedoorbrekend, daadkrachtig en scherp; Maakt op een toegankelijke manier lastige onderwerpen bespreekbaar. Een 100% ‘You Go Girl”!

30 procent vrouw
De initiatiefnemers zetten zich o.a. met de jaarlijkse awards in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia schommelt al jaren tussen de 25 en 30 procent . Uit de inventarisatie van de NPO en onderzoek van de LSJ Nieuwsmonitor in opdracht van NRC Handelsblad blijkt dat het aantal vrouwen in televisieprogramma's bij de publieke omroep in de afgelopen vijf jaar is gedaald (NRC, 9 juli 2015).

Eerdere prijswinnaars
Wanda de Kanter wint voor de tweede keer de Vrouw in de Media Award. Eerder ging de prijs naar Dressuurrijdster en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabiste Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009). De You Go Girl Award is voor de derde keer uitgereikt. Voorgaande jaren ontvingen Somalische vluchtelinge Ilhaam Awees en Jente de Vries van Kromkommer de prijs.

Over Vrouw in de Media Award
Gegevens voor de totstandkoming van de VIDM-award zijn mede gebaseerd op het onderzoek 'naar de zichtbaarheid van vrouwen in de Nederlandse media van 2015' in opdracht van VIDM.nl en ZijSpreekt uitgevoerd door Tamar van Heyningen en Juwan Mizouri, alumni Master Media & Journalistiek en Media & Communicatie van de Erasmus School for History, Culture and Communication. In het onderzoek zijn alle landelijke dagbladen en een aantal informatieve tv-programma's van de publieke omroep meegenomen. Op basis van tientallen lijsten is per 10 categorieën onderzocht welke vrouw in 2015 het meest in het nieuws is geweest. Hier kwamen 20 nominaties uit voort. Het publiek kon vervolgens online stemmen op de vrouw die in de media het sterkst haar expertise heeft uitgedragen.

Boekomslag Machtige topvrouwen SmallEdith Schippers meest in het nieuws in 2015
Net als in 2011, 2012 en 2013 is minister Edith Schippers de vrouw die het meest in het nieuws is geweest. Van alle vrouwen wordt zij het meest genoemd in de media. (foto: boekomslag Machtige Topvrouwen). Als er gekeken wordt naar de 10 categorieën blijkt dat net als elk jaar de vrouwen in de politiek in totaal het meeste in het nieuws komen. Dit jaar staat op de tweede plek de categorie Sport en op plaats drie de categorie Media.

Over You Go Girl 2015
De award is voor vrouwelijke deskundigen die effectieve stappen hebben gezet om in hun vak meer zichtbaar te worden in de – ook regionale – media, radio, tv, in kranten, tijdschriften, social media. Tot 21 december jl. stond de inbox open voor aanmeldingen. De jury bestaande uit Geertje Algera (videojournalist/KRO-NCRV), Harmke Oudenampsen (videojournalist/fl- redacteur NOS-Journaal) en Irene de Bel (hoofdredacteur maandblad Opzij en voorzitter van de jury), heeft een keuze gemaakt uit de voordrachten. Hierbij is gekeken naar aandacht in de media in 2015, diversiteit en groeipotentieel. Uit de vijf genomineerden koos het publiek in meerderheid voor Maria Genova.

De Vrouw in de Media Awards zijn mede mogelijk gemaakt door:

sponsoren VIDM

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.