NATIONALE DAG AANDACHT VOOR STERVEN

Op 24 mei is de Nationale Dag Aandacht voor Sterven, uitgeroepen door het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Op deze dag is aandacht voor het stervensproces en worden activiteiten georganiseerd om kennis en inzichten over sterven te delen. Het is van belang om hierbij stil te staan, omdat 30% van de Nederlanders zich door de coronapandemie meer bewust is geworden over zijn eigen sterfelijkheid. Dit blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum. Bij ZijSpreekt zijn meerdere deskundigen aangesloten die zich bezighouden met het stervensproces. We stellen ze graag aan u voor:

Ineke Visser is expert levenseinde-ervaringen. Ze deed onderzoek naar ‘end-of-life-experiences' en richtte in 2016 het Landelijk Expertisecentrum Sterven op. Het doel van deze stichting is om sterven opnieuw een plek te geven in het bewustzijn van mensen en van de samenleving als geheel. Het expertisecentrum wil kennis, wijsheid en ervaring overbrengen op het Nederlandse publiek, op vrijwilligers en beroepskrachten in de terminale zorg, op zorgprofessionals en overige hulpverleners.

Barbara van Beukering is journalist en verdiept zich al jaren in het onderwerp ouder worden en afscheid nemen van het leven. Door eigen ervaringen met ongeneeslijk zieke ouders, besefte ze dat de manier waarop je afscheid neemt grote impact kan hebben op de nabestaanden. Dit resulteerde in het boek Je kunt het maar één keer doen: Een persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven. Voor de Volkskrant interviewt ze wekelijks een nabestaande over afscheid nemen: het kan op veel manieren: hóé je het doet, maakt nogal wat uit.

Brenda Ott is huisarts en kaderhuisarts ouderen geneeskunde. Zij is geboeid door het fenomeen veroudering en levenseinde. Ze ontwikkelde een wilsverklaring tot niet reanimeren en spreekt over Advance Care Planning (ACP). ACP gaat over gespreksvoering tussen de patiënt en de zorgverlener  over de wensen en voorkeuren met betrekking tot het levenseinde van de patiënt. Dit zijn vaak mooie, inzicht gevende gesprekken waarbij de band tussen patiënt en zorgverlener wordt versterkt.

Els van Wijngaarden deed als eerste ter wereld onderzoek naar de ervaringswereld van ouderen die hun leven als ‘voltooid' beschouwen. Hoe zie je het leven nog als je niet ernstig ziek bent, maar wel een doodswens hebt? Voor dit onderzoek ontving ze de Dissertatieprijs 2017. Hieruit kwam een vervolgonderzoek naar voltooid leven. De verhalen van ouderen met een doodswens schreef ze op in het boek Voltooid leven, over leven en willen sterven. Foto: Fjodor Buis

Meer weten over deze deskundigen? Klik op hun naam of bekijk onze andere deskundigen op het gebied van levenseinde en rouw. Neem voor boeking contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.