« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Diversiteit & Inclusie

Werelden verbinden

Zoë Papaikonomou is onderzoeksjournalist, mediadocent en auteur van ‘Heb je een boze moslim voor mij?’. Na een studie Geschiedenis en Arabisch werkte zij als nieuwsverslaggever en redacteur bij de Amsterdamse stadszender AT5. Daarna was ze docent Journalistiek aan Hogeschool Windesheim.

Zoë groeide op in het Amsterdam Noord van de jaren tachtig. Als dochter van een Nederlandse moeder en een Griekse vader maakte ze onderdeel uit van de rap veranderende samenstelling van deze Amsterdamse volkswijk. Het vertellen van verhalen werd haar met de paplepel ingegoten vanuit haar sprookjesminnende moeder en de verhalen uit de Griekse mythologie die haar vader vertelde.

Op tienjarige leeftijd verhuisde Zoë naar Amsterdam Oost en kwam ze via haar basisschool in een heel andere wereld terecht. Een wereld waar hoogopgeleide mensen, geld en netwerken meer vanzelfsprekend waren. Het onrecht dat Zoë ervoer bij het enorme verschil in toekomstperspectief tussen de verschillende plekken waar zij opgroeide, vormde de basis voor haar professionele loopbaan.

Na een studie Geschiedenis en Arabisch ging ze aan de slag als verslaggever bij stadszender AT5 waar ze probeerde verhalen naar voren te brengen die ze om haar heen zag, maar niet terugzag in de media. Tijdens haar jaren als verslaggever bij AT5 en later als hogeschooldocent Journalistiek verbaasde ze zich over het gebrek aan diversiteit in de media, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken. Gepolariseerde beeldvorming en daaruit voortvloeiend verscherpte verhoudingen in de samenleving zijn een direct gevolg van dit gebrek aan diversiteit. Ze richt daarom in 2014 Diversity Media op om diversiteit in de media te vergroten. Ze gebruikt de kracht van media om mensen bij elkaar te brengen door jong en oud via medialessen te trainen in journalistieke skills, zodat ze zelf media kunnen maken of hun boodschap beter leren overbrengen.

Daarnaast traint Zoë vanuit haar ervaring als journalist, programmamaker en docent redacties in inclusieve journalistiek. De basis van deze trainingen vormt het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Over inclusieve journalistiek dat ze in 2018 schreef met organisatieantropoloog Annebregt Dijkman. Ze onderzoeken in hun boek waarom het (actualiteiten)media nog steeds niet lukt om diverser te worden, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken. Samen met meer dan vijftig journalisten, opiniemakers en deskundigen nemen Zoë en Annebregt de redactiecultuur onder de loep. Zij vertellen over hun ervaringen op de nieuwsvloer en ze delen hun ideeën om journalistiek inclusief te maken. Dat is uniek, omdat er nog nooit zo veel journalisten zich openlijk uitspraken over wat zij meemaakten op redacties. Zoë en Annebregt volgden ook twee jaar lang de zoektocht naar meer diversiteit van online platform De Correspondent. Wat komt de redactie tegen op deze zoektocht en wat kunnen actualiteitenmedia daarvan leren?

Zoë Papaikonomou kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Diversiteit & Inclusie
  • Media
  • Mediawijsheid
  • Ondernemerschap
  • Onderwijs
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Zoë Papaikonomou boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN