« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Impact technologie

En zingeving anno nu

Yvonne Zonderop is een veelzijdige, creatieve journalist met bijzondere aandacht voor economie en samenleving. Zij verdiende haar sporen in de dagbladjournalistiek, onder meer als adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Ze is nu onder meer toezichthouder bij FD Mediagroep en de NOS.

Daarnaast publiceert ze over de gevolgen van de technologische opmars voor mens en maatschappij, onder meer in de Groene Amsterdammer en op haar eigen blog http://onsdigitaleleven.nl. Bekijk ook haar antwoorden op Digitale Steden Agenda, januari 2016. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag hield Yvonne een inleiding in het Engels, op uitnodiging van Blackrock’s Women’s Initiative Network WIN.

Yvonne Zonderop is een ervaren, verbindende gespreksleider met een focus op inhoud. In haar lezingen duidt ze de technologische revolutie op een manier die voor veel mensen begrijpelijk is, ook als ze niet precies weten wat AirBnB of virtual reality betekent. Ze focust op de impact van technologie op mens en maatschappij. Ze schetst de beweging en daar zijn mensen vaak blij mee.

Nieuw thema is ook het belang van religie anno nu. Ze schreef er een serie over in de Groene: De Goddeloze Samenleving. In ‘Ongelofelijk, over de verrassende come-back van religie’ betoogt ze dat het tijd is dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft. Nadat veel Nederlanders zich in de tweede helft van de vorige eeuw hadden losgerukt van een knellend godsdienstig verband, verdween het geloof in Nederland achter de voordeur. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen, aldus de ’niet-belijdende’ Zonderop. In Trouw zegt ze: ’Ik zie religie als bron van rijkdom’ en ’Er is ruimte voor mensen die zich in de christelijke traditie voelen staan en zich cultureel, ethisch en mentaal verwant voelen met dat verhaal, ook al gaan ze niet ter kerke’. Uitgave: Prometheus.

Ze denkt na en schrijft over ietsisme. Ze spreekt er over: niet zweverig, wel inhoudelijk: zingeving anno nu, wat stellen onze christelijke wortels nog voor, hoe kunnen we geloof begrijpen in het licht van een opkomende islam?

Onderwerpen van haar lezingen zijn:

  • Robotisering
  • Ons digitale leven
  • Nieuwe vormen van polderen
  • Zingeving anno nu
  • De positie van de vrouw

Yvonne spreekt zowel in het Nederlands als in het Engels.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Yvonne Zonderop boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN