« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Aziatische media

Aan de hand van korte fragmenten uit films die zij zelf heeft gemaakt, kan regisseur en producer Yan Ting Yuen een inzicht verschaffen in onderwerpen zoals Chinese censuur, social rating system, Europese economische crisis, bankencrisis voor dummies, film, migratie. Ze is origineel en enthousiasmerend. Ze krijgt mensen aan de praat, maar kan ook gasten op het podium laten ‘schitteren’. Tevens spreekt Yan Ting vloeiend Nederlands, Engels en Chinees (Kantonees).

Yan Ting Yuen is geboren in Hong Kong. Ze emigreert op zesjarige leeftijd samen met haar ouders naar Nederland, die in Maastricht een Chinees restaurant openden. In deze stad groeide ze op en verwonderde ze zich over de vraag waarom haar ouders niet zoals ze oorspronkelijk hadden gepland naar Parijs of New York waren geëmigreerd. 

Na haar studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam werkt ze als zelfstandig regisseur en producer van films. Een selectie: In 2001 maakt ze haar regiedebuut met de documentaire film ‘Chin.Ind.’ die genomineerd wordt voor een Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival. Haar tweede film ‘Yang Ban Xi- de 8 model werken’ wordt genomineerd voor de Grand Jury Prize op het Sundance festival 2005 en wordt verwerkt tot een toneelvoorstelling in de Verenigde Staten. In 2012 regisseert ze de succesvolle documentaire ‘Het Geheim van de HEMA’, dat een kijkcijferhit wordt.

In 2017 kwam de documentaire ‘De Keuze van mijn Vader’ (2017) uit, die handelt over haar eigen familieverhaal tegen de achtergrond van de geschiedenis van China. De Achtste dag, over de redding van FORTIS/ABN Amro was één van de meest besproken documentaires over de financiële crisis van 2018. Lees het interview met Yan Ting in Trouw. Momenteel is ze bezig met haar eerste speelfilm.

Yan Ting kan een lezing verzorgen over o.a.: 

  • Aziaten /migranten in media en film
  • China algemeen, met name, Chinese media, Chinese censuur, China economie, China social rating system
  • Bankencrisis voor dummies. Aan de hand van haar film ‘De Achtste Dag’
  • Vrouw en migrant in de media
  • Film & storytelling: ’tell you own story’
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Yan Ting Yuen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN