« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Longarts en rookstop coach

Activist tegen de tabaksindustrie

Wanda de Kanter is longarts, voorzitter stichting Rookpreventie JeugdTabakNee, rookstop coach en activist tegen de tabaksindustrie.
Veel steekwoorden zijn op haar van toepassing: Longarts, longkanker, palliatieve zorg, ethiek, patiënt centraal, medisch leiderschap, lobbyist en activist tegen de tabaksindustrie en haar lobby, vrouw in de media award, social media , honderden lezingen, motiverende gespreksvoering, rookstop coach, auteur Nederland stopt! Met roken (> 80.000 verkocht).

boekomslag Nederland stopt rokenZij initieerde meerdere rechtszaken tegen de overheid en een strafzaak tegen de tabaksindustrie met als advocaat Benedicte Ficq. In 2018 werden ze door OPZIJ tot meest invloedrijke vrouwen uitgeroepen.

Wanda de Kanter werkte in het VUMC en het Rode Kruis Ziekenhuis en van 2013 tot 1 januari 2021 als longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Sinds begin 2021 richt ze zich volledig op preventie van roken. Zij neemt thans nog een jaar waar in haar oude ziekenhuis het RKZ ivm de Corona crisis.

Ze heeft een ruime ervaring in de media en is winnares van de Vrouw in de Media Award 2014  èn van de Vrouw in de Media Award 2015. Wanda profileerde zich tot twee keer toe volgens het publiek het best als deskundige vrouw in de media. De tweede keer maakte ze zelf de winnaar bekend.

Op 24 april 2021 is Wanda benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar onafgebroken strijd om roken de wereld uit te krijgen.

Wanda is ambassadeur van Stichting Leergeld Amsterdam, een orgsanitie voor kinderen die hulp nodig hebben bij het betalen van kosten voor leermiddelen en schoolse zaken. 

Wanda treedt op als dagvoorzitter en ze spreekt motiverend, inspirerend, boeiend en bevlogen over:

  • Motiveren
  • Activisme en lobby
  • Tabaksindustrie
  • Longkanker
  • Ethiek
  • Palliatieve zorg en sterven
  • Zorg in de breedste zin van het woord
  • Stoppen met roken
  • Kloof in gezondheid tussen arm en rijk, tussen hoog en laag opgeleid wat leidt tot scheefgroei 

Tevens geeft ze workshops ’motivational interviewing’ met Pauline Dekker. Samen schreven zij drie boeken; ’Nederland stopt met roken’, ’Niet Roken maar Koken’ en ’Motiveren kun je Leren’. Laatstgenoemde boek bespreekt op een heldere manier hoe motivational interviewing werkt. Ook schreef zij het politieke pamflet : Parasiet der Kwetsbaren ( over de corona tijd en de kloof tussen arm en rijk). In 2012 wonnen zij de professor Muntendam-prijs van het KWF fonds voor hun bijzondere verdiensten op het gebied van de kankerbestrijding in Nederland.

Wanda werd november 2017 geïnterviewd door De Standaard. Lees het interview hier terug. Bekijk ook haar TEDxNijmegen:

Profielfoto: Mariet Mostert

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Wanda de Kanter boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN